Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Olle Dahlin. Arkivbild.

Dahlin: "Jag kan agera väldigt snabbt"

Internationella skidskytteförbundet, IBU, står inför ett vägskäl. På fredag eftermiddag ska en ny ordförande väljas för första gången på 25 år efter en skandalomsusad tid i toppen av förbundet.

Förre IBU-ordföranden Anders Besseberg klev av sin post, som han tog 1993, i april i år efter att ha blivit föremål för en utredning om korruption i samband med hanterandet av Ryssland. En utredning där även förre generalsekreteraren Nicole Resch har hamnat under ekobrottsmyndigheternas lupp.

På fredag ska de 54 medlemsnationerna (53 om Ryssland nekas rösträtt, vilket är en fråga som kommer diskuteras på mötet) välja en ny ordförande.

Vill tillsätta utredning

På ena sidan Baiba Broka, före detta justitieminister i Lettland. På den andra det svenska skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin, som efter att ha suttit i organisationens styrelse under de senaste fyra åren nu kandiderar till ordförandeposten.

TT: Om man vill ha en nystart, är det inte bättre att få in någon utifrån i stället?

- Jag agerar här utifrån mina förutsättningar och det jag känner till om nuläget och kan därför agera väldigt snabbt. Det gäller inte om det kommer någon utifrån. Sedan finns ytterligare argument. Vi har inte varit helt eniga under den här perioden hur verksamheten ska drivas. Det är jag tydlig med och det är därför jag kandiderade som ordförande innan skandalen blev känd, säger Olle Dahlin.

- Jag går för ordförandeposten för att verkligen kunna genomföra de förändringar som behövs för internationellt skidskytte.

Bland det han själv menar ska genomföras vid en valseger på fredag finns att tillstätta en oberoende utredningskommission som ska genomlysa hela IBU:s verksamhet, och som sedermera ska leda till "en genomgripande förändring av IBU:s konstitution". Att förstärka och understödja den etiska kommissionen och antidopningsarbetet beskriver också Dahlin som akut.

"Vi önskar dem tillbaka"

Sedan har vi också elefanten i rummet. Eller den ryska björnen, rättare sagt, som för tillfället har ett provisoriskt medlemskap i IBU efter att deras status nedgraderas efter dopningsskandalen i landet.

TT: Hur ser du på Rysslands status?

- Ryssland är en stor och viktig skidskyttenation. Så klart att vi önskar dem tillbaka på sikt. Men det är väldigt viktigt att Ryssland tar allvarligt på nuläget och gör sin hemläxa, säger Dahlin och fortsätter:

- Sedan är det kongressen som ytterst beslutar i den här medlemsfrågan. Om jag blir vald kommer jag sätta mig ner med dem, lyssna hur deras återtåg ser ut.

TT: Kommer du ställa några särskilda krav?

- I nuläget är inte det min uppgift. Jag kommer ta den frågan var den än befinner sig direkt efter jag blir vald.