Rasmus Dahlin tar på sig Buffalotröjan efter att ha valts som etta i NHL-draften.
Rasmus Dahlin tar på sig Buffalotröjan efter att ha valts som etta i NHL-draften.

Dahlin – ishockeytalangen från bandystaden

Världens mest lovande ishockeyspelare fostrades i den lilla klubben HC Lidköping – i staden där bandy är religion. Talang, en exceptionell vinnarskalle, träningsflit och inte minst kärleken till ishockeyn har tagit 18-årige Rasmus Dahlin hela vägen till positionen som nummer ett i NHL-draften.

ANNONS
|

När Buffalo i natt deklarerade att de valt Rasmus Dahlin först av världens ishockeytalanger i den årliga NHL-draften i Dallas jublades det stort på Västgötaslätten.

- Vi har varit uppe i division 2 och härjat som bäst. Vi är en division 3-klubb i en stad där bandy är religion. Det går knappt att greppa. Det är jättehedrande. Vi är otroligt stolta, säger Benny Kedén, ordförande i Dahlins moderklubb HC Lidköping.

ANNONS

Bandyns skugga

Rasmus Dahlin är inte uppvuxen på klassisk ishockeymark. Ute på Ågårdens idrottsområde i utkanten av Lidköping hamnar den stora bandyhallen direkt i besökarnas blickfång när du kommer till staden söderifrån på riksväg 44. I ena ögonvrån uppenbarar sig ishallen, som stod färdig först 1997.

HC Lidköping (HCL) bildades 1976 – året innan hade stadens bandystolthet Villa nått sin första SM-final av totalt fyra. Förutom två ettåriga sejourer i division 2 har HCL tillhört de lägre ishockeydivisionerna – Villa firade nyligen ett halvt sekel i landets högsta bandyserie.

- Bandyns skugga har inte hämmat oss. Snarare tvärtom. Är man som ledare en tävlingsmänniska och har bra kreativitet ger det drivet att skapa förutsättningar, säger Stefan Flodén, fystränare i klubben sedan 25 år.

Klubben var på konkursens brant för tio år sedan och i början av 2000-talet fanns inte ens ett A-lag under ett par säsonger. Det har inte hindrat ledare och spelare från att fortsätta att jobba på.

- Vi har lika många timmar på dygnet som de har i New York. Isen här är lika stor som den är i Scandinavium i Göteborg. Vi kan bli lika bra här i Lidköping, säger Stefan Flodén.

ANNONS

Kärleken till sporten

Även om Rasmus Dahlin kan stoltsera med ett guld i bandyns skol-SM i årskurs fem och har utövat mängder av olika sporter har ishockeyrinken varit favoritplatsen.

- Hans kärlek till ishockeyn går inte att betvivla. Och den har kommit inifrån Rasmus. Inte från någon annan. Hans föräldrar har aldrig pressat honom utan bara stöttat honom, säger Jens Fritzson, assisterande tränare till pappa Martin Dahlin, huvudtränare, i ungdomslaget under åren 2012–2014.

Rasmus Dahlins fallenhet för ishockey var uppenbar tidigt.

- Du hade nog ett dåligt hockeyöga om du inte såg att Rasmus hade något extra redan i tidig ålder, säger Jens Fritzson.

I ung ålder spelade han som center, men när han blev lite äldre gick han mer och mer över till att bli back.

- Visst hade han skickligheten för att spela som forward, men vi fick ju ett ess där på blålinjen som kunde hålla pucken och driva upp den. Samtidigt visste han ju hur en forward skulle agera. På det sättet blev han ganska effektiv i många situationer, säger Fritzson.

ANNONS

Träningsviljan

En talang ska dock även förädlas och träningsfliten fanns där tidigt. När Rasmus Dahlin var åtta år intervjuades han av lokaltidningen när klubben arrangerade sin årliga stora ungdomsturnering.

- Jag tränar ishockey fyra dagar i veckan och tycker att det är för lite. Jag hade gärna tränat sju, sade han till Nya Lidköpings-Tidningen.

Klubben hade tidigare slussat iväg några spelare högt upp i seriesystemet, men de kom ofta tillbaka eftersom de inte klarade av elitklubbarnas fysträning.

- Vi insåg att vi måste träna mer, men på ett annat sätt än andra. Och ledare i klubben har ställt upp på ett fantastiskt sätt för att kunna erbjuda träning varje dag. Man måste inte träna varje dag, men de finns faktiskt killar och tjejer som brinner för något och det kan man ju inte strypa, säger Flodén.

Ungdomslaget med spelare födda 1998–2000 nappade direkt. Redan vid tolv års ålder tränade många av spelarna sex dagar i veckan. Från det laget har även Oliwer Fjellström, Filip Persson och Jacob Peterson (nu utlånad till allsvenska Björklöven) nått Frölundas organisation. Redan i fjol blev Peterson klubbens första NHL-draftade spelare när Dallas valde honom i femterundan.

ANNONS

- Det var ett otroligt drivet gäng. Bra skolat. Vetgiriga. Det slog mig verkligen när jag kom in i det gänget att de hade en stark kärlek till hockeyn, säger Jens Fritzson.

Vinnarskallen

Ungdomslaget bestod av stora vinnarskallar, men Rasmus Dahlin stack ut.

- Där var Rasmus exceptionell. Han hatade att förlora. Det är det många som gör, men det finns nog ingen som hatade mer att förlora än Rasmus, säger Flodén.

- Mål och assist brydde han sig inte om, det var verkligen sekundärt för honom. Det viktigaste var att vinna – det var det enda, säger Jens Fritzson.

Rasmus Dahlins flyttlass till Frölunda och hockeygymnasiet i Göteborg gick sommaren 2015. Trots att han som 18-åring redan har två SHL-säsonger i bagaget, har spelat OS-hockey för Tre kronor och som andre svensk genom tiderna har blivit vald som nummer ett i NHL-draften, glömmer han aldrig sina rötter.

ANNONS

- När Rasmus är hemma i staden är han nere och tränar med vårt A-lag eller J18. Ser han något knattelag som är på isen frågar han om han får vara med. Det säger ju ingen knattelagstränare nej till direkt, säger Benny Kedén och skrattar.

TT

Fakta: Rasmus Dahlin

Född: 13 april 2000 i Trollhättan.

Familj: mamma Åsa, pappa Martin, storebroder Felix och lillasystern Ella.

Uppväxt: I Lidköping. Familjen bodde i Grästorp fram till Rasmus var fem år.

Längd/vikt: 188 centimeter/85 kilo.

Position: Back.

Klubb: Frölunda.

Moderklubb: HC Lidköping.

Facit i SHL och SM-slutspel: 12 mål och 19 assist på 87 matcher.

Meriter: OS-uttagen i våras, JVM-silver 2018 och fyra 2017. Utsedd till bäste back i årets JVM. Två säsonger i SHL med Frölunda.

Fakta: Europeiska draftettor

Totalt har åtta spelare från Europa valts som nummer ett i den årliga NHL-draften. Här är samtliga:

1989: Mats Sundin, Sverige, forward. Quebec.

1992: Roman Hamrlik, Tjeckoslovakien, back, Tampa Bay.

1999: Patrik Stefan, Tjeckien, forward, Atlanta.

2001: Ilja Kovaltjuk, Ryssland, forward, Atlanta.

2004: Alexander Ovetjkin, Ryssland, forward, Washington.

2012: Nail Jakupov, Ryssland, forward, Edmonton.

2017: Nico Hischier, Schweiz, forward, New Jersey.

2018: Rasmus Dahlin, Sverige, back, Buffalo.

Fakta: Alla svenska topp tio-val

Björn Johansson blev 1976 den förste svensken att väljas i den första rundan i NHL:s draft. Totalt har 71 svenskar genom åren valts i den första rundan. Här är de som gått tidigast:

1) Mats Sundin, forward, Québec (1989), Rasmus Dahlin, back, Buffalo (2018)

2) Daniel Sedin, forward, Vancouver (1999), Victor Hedman, back, Tampa (2009), Gabriel Landeskog, forward, Colorado (2011).

3) Henrik Sedin, forward, Vancouver (1999).

4) Nicklas Bäckström, forward, Washington (2006), Adam Larsson, back, New Jersey (2011).

5) Björn Johansson, back, California Golden Seals (1976), Elias Lindholm, forward, Carolina (2013), Elias Pettersson, forward, Vancouver (2017).

6) Peter Forsberg, forward, Philadelphia (1991), Oliver Ekman Larsson, back, Phoenix (2009), Mika Zibanejad, forward, Ottawa (2011), Hampus Lindholm, back, Anaheim (2012).

7) Ulf Dahlén, forward, New York Rangers (1985), Lars Jonsson, back, Boston (2000), Lias Andersson, forward, New York Rangers (2017).

8) Niklas Sundström, forward, New York Rangers (1993), William Nylander, forward, Toronto (2014), Alexander Nylander, forward, Buffalo (2016), Adam Boqvist, back, Chicago (2018)

10) Magnus Pääjärvi, forward, Edmonton (2009), Jonas Brodin, back, Minnesota (2011).

Källa: Eliteprospects.com

ANNONS