Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Dahlgren går på semester med en ledning på tolv poäng i STCC-mästerskapet.

Dahlgren tar semester i STCC-ledning

En spektakulär krasch i starten och tät racing utefter banan. Det var STCC-körning på hög nivå när Västkustloppet på Falkenbergs motorbana firade 50 år.

STCC 2017 har utvecklats till en batalj mellan Fredrik Ekblom och den ständige tvåan Robert Dahlgren. En joker i kampen är Johan Kristoffersson som plockar segrar och poäng men som ändå inte har med mästerskapet att göra. Han satsar på rallycross-VM och kommer att två av de avslutande tävlingarna.

Efter lördagens kval var det fördel Ekblom. Han säkrade två starter i pole position medan Dahlgren fick kämpa hårt efter elfel i bilen.

Det mesta såg också ut att gå Ekbloms väg. Han plockade in fyra poäng på Dahlgren i första loppet och efter segern i det andra ytterligare åtta. När Fredrik Blomstedt inte kom till start i det tredje fick Ekblom en gratis pole position till.

Allt talade för ny poängfördel för Ekblom. Tills det var sex varv kvar. Då fick han punktering och körde ut i terrängen. Plötsligt var Dahlgren lycklig tvåa i loppet och kunde gå på ledighet med 32 poäng ned till Ekblom. Kristoffersson är tvåa, tolv poäng bakom Dahlgren.

- Nu ska jag ha en välförtjänst semester, sade han.

Första segern

Bakom de stora i toppen fanns det andra förare att notera.

Fredrik Blomstedt tog i det första racet sin första STCC-seger i karriären. Han kom iväg bäst i starten och kunde sedan hålla undan i täten.

- Det är underbart. Jag visste att jag var mogen för en triumf, sade han efter målgång.

Värre blev det i andra loppet då han brakade in i en säkerhetsbarriär. Under lördagen hade han säkrat sin första pole position i tredje racet. Men han kom aldrig till start.

I tredje racet knep Reuben Kressner sin första pallplats när han blev trea. Han kom starkt på slutet och kunde avancera när säkerhetsbilen släppte fältet efter Ekbloms avåkning.

Olyckligast under dagen var Andreas Ahlberg. Bilen startade inte i första loppet vilket orsakade ett tumult där totalt fem bilar var iblandande. I andra blev det en avåkning och i det tredje tjuvstart.

Surt sade prinsen

Prins Carl Philip hade inte sin bästa racinghelg i Swedish GT. Det första loppet på lördagen slutade i en sandfålla. Vid det andra racet på söndagen blev prinsen och Thed Björk, som delade bilen, blockerade av en annan bil vid förarbytet i depån. Där tappades många viktiga sekunder.

- Det är surt att det ska avgöras på en sådan detalj, sade prins Carl Philip.

Prinsen och Thed Björk slutade trea. Resultaten innebär att Carl Philip förlorade ledningen i Swedish GT och nu ligger på fjärde plats, 16 poäng efter Ingvar Mattsson och Fredrik Larson som delar ledningen.