Robert Dahlgren i bil # 2 vinnare av STCC på Mantorp Park på lördagen. Därmed säkrade han mästerskapet. Teamet jublar i depån.
Robert Dahlgren i bil # 2 vinnare av STCC på Mantorp Park på lördagen. Därmed säkrade han mästerskapet. Teamet jublar i depån.

Dahlgren STCC-mästare – äntligen

Robert Dahlgren hade tre chanser att säkra mästerskapet. Han behövde bara en. Dahlgren är STCC-mästare 2017.

ANNONS
|

Han fick en cross som fyraåring, en gokart som sexåring och blev proffs när han var tretton. Målet var inställt på formel 1 och han kom långt.

- Jag var nära men ändå långt ifrån, säger han.

Men när han kom till STCC 2004 ändrades inriktningen. Sedan dess har målet varit att vinna den största racingtiteln som finns i Sverige.

ANNONS

- Jag ville inte bara vinna STCC. Jag vill göra det på ett snyggt sätt. Att jag har haft fart, fattat rätt beslut och gjort allt enligt boken. Jag ville vinna på rätt sätt, säger Dahlgren.

Den ständige tvåan

Han har varit nära fyra gånger – 2004, 2007, 2010 och 2016 – och kommit att kallas "den ständige tvåan". Och det har retat honom. Efter fredagens kvalstrul gjorde Dahlgren på lördagen processen kort och tog den nödvändiga poängen redan i första loppet i Mantorp.

- Jag ville ha nummer två på bilen i år, för jag ville bli påmind varje gång jag satte bakom ratten att det numret ska jag aldrig ha igen.

Nästa säsong kör han med nummer ett.

Inför säsongen 2017 bestämde sig Robert Dahlgren för att se sig om. Han ville fokusera på racingen, inte allt runtomkring. Han började jobba som bilförsäljare på ett företag i Skellefteå för att kunna ägna sig bara åt själva tävlandet.

ANNONS

- Några trodde jag skulle lägga av. Men det har det aldrig handlat om. Jag ville bara fokusera på det som är roligt, själva racingen, säger han.

Passade perfekt

Och förslaget från PWR Racing passade perfekt, även om säsongen inte har varit spikrak. Under andra racinghelgen i Alastaro i Finland dominerade Johan Kristoffersson och Volkswagen totalt.

- Vi blev fullständig utskåpade, erkänner Dahlgren.

Efter loppen gick han in till teamchefen Daniel Haglöf och förklarade: "Det här går inte om vi inte gör förändringar".

- Vi tog tuffa beslut. Vi omorganiserade, gjorde oss av med folk, skapade en ny anda i teamet, en ny dynamik.

Under säsongen har "Robban" Dahlgren vunnit sju lopp, och blivit omkörd bara en enda gång.

ANNONS

TT: Hur mycket är det din seger och hur mycket är det teamet?

- Det är verkligen en teaminsats. Ska jag säga 50/50.

Försvar sin titel

Att höja pokalen för totalsegern på lördagen har han väntat på länge.

- Jag har aldrig rört den pokalen tidigare. Jag har bestämt mig för att första gången jag tar i den ska vara när jag höjer den, säger Dahlgren.

Några planer på att dra sig tillbaka när han nu nått toppen finns inte. Kontraktet med PWR Racing är på två plus ett år.

- Jag är tillbaka nästa år för att försvara min titel, lovar den nyblivne mästaren Robert Dahlgren, med målet att i fortsättningen bli kallad för den ständige ettan.

ANNONS
TT

Fakta: Robert Dahlgren

Född: 1 december 1979.

Hemort: Skellefteå.

Team: PWR Racing – SEAT Dealer Team.

Bil: SEAT Leon Cupa TCR.

Antal STCC-race: 140 (inför Mantorp).

Meriter: Mästare 2017, STCC-tvåa 2004, 2007, 2010 och 2016. Totalt: 27 segrar.

Fakta: Robert Dahlgren i STCC år för år

2017: 1:a

2016: 2:a

2013: 3:a

2012: 5:a (i TTA)

2011: 14:e

2010: 2:a

2009: 7.a

2008: 5:a

2007: 2:a

2006: 6:a

2005: 7:a

2004: 2:a

Källa: STCC databas

ANNONS