Dahlgren skrattade sist på Solvalla

Johan Kristoffersson var snabbast från första testet till sista racet. Då tog Robert Dahlgren starten, höll undan och stärkte totalledningen i STCC.

ANNONS
|

En illa tilltygad gas- och bromsfot, ett kvalstraff och halvdana starter.

Inget verkade kunna stoppa Johan Kristoffersson i STCC på Solvalla.

Men efter att den 28-årige värmlänningen hade satt rekord med fem raka segrar i det svenska standardvagnsmästerskapet tyckte Robert Dahlgren att det fick räcka.

För andra heatet i följd tog han starten från andrarutan och hur Kristoffersson än försökte kunde han inte passera sin konkurrent. Efter att ha blivit utklassad hela helgen fick Dahlgren jubla både åt en seger och åt mästerskapsledningen.

- Det är teamets mästerskapsledning. Mekare, däckansvariga och ingenjörer. Alla har dragit sitt strå till stacken, sade Dahlgren.

ANNONS

Efter en tung helg i finländska Alastaro inledde Seat-teamet ett hårt arbete för att jaga i kapp Volkswagen. De hann fram till det tredje och sista racet på Solvalla.

Tömde reserverna

Dahlgren firade med en bulle.

- Jag är så jäkla hungrig. Man vill inte äta för mycket och riskera att bli trött. Man är rätt urlakad, sade han efter kraftprovet.

Han hade tagit greppet om mästerskapet utan heatsegern, men förstaplatsen var efterlängtad.

- Helt fantastiskt. Det var grädden på moset. Jag tömde alla reserver jag hade för att hålla honom bakom mig, sade Dahlgren.

Annars var det i inledningsracet – där Kristoffersson var nedflyttad till fjärde startrutan efter att ha kört för fort under gulflagg i kvalet – som de andra förarna på förhand hade bästa läget att distansera Volkswagen-föraren.

Det gick inte alls. Kristoffersson gjorde en bra start och var uppe som tvåa efter tre kurvor och när ledaren Daniel Haglöf straffades för en tjuvstart var det över.

ANNONS

I det andra racet, där värmlänningen stod i pole position, missade han i starten och Dahlgren smet förbi. Det dröjde dock inte länge innan Seat-föraren var passerad.

- Han lämnade en lucka. Det var en E4 på insidan, sade Kristoffersson om det avgörande momentet.

"Spikrakt uppåt"

När han satt bakom ratten hade VM-ledaren i rallycross – som kommer att missa säsongens två sista tävlingshelger i STCC – inga större problem med högerfoten som Sébastien Loeb "körde över" förra helgen.

- Den känns över förväntan. Jag är jätteglad för att jag inte har mer ont, sade Kristoffersson.

Robert Dahlgren leder mästerskapet 19 poäng före Kristoffersson, som inte körde STCC-premiären på Ring Knutstorp.

- Resan vi har gjort från det vi kom hit... den linjen pekar spikrakt uppåt. Häftigt, sade Dahlgren.

ANNONS
TT

Fakta: Totalställningen i STCC

Efter tre deltävlingar:

1) Robert Dahlgren, 167.

2) Johan Kristoffersson, 148.

3) Fredrik Ekblom, 141.

4) Fredrik Blomstedt, 97.

5) Daniel Haglöf, 74.

ANNONS