Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vanlig syn den här säsongen – Jonathan Dahlén skiner efter att ha gjort mål. Arkivbild.

Dahlén vill upp – kritisk mot kvalupplägg

Senast Timrå klev upp i SHL var Henrik Zetterberg den store kvalhjälten. Nu vill glödhete Jonathan Dahlén, 20, följa i idolen "Zätas" fotspår. Men succéforwarden gillar inte kvalupplägget.

På söndag börjar Timrås kamp för att nå tillbaka till SHL efter fem säsonger i hockeyallsvenskan. SHL-jumbon Karlskrona är motståndare i en serie i bäst av sju matcher där Blekingelaget har hemmaplansfördel.

Ett faktum som Dahlén inte gillar:

- Man kan ju klaga på systemet, att ett lag som har förlorat hela säsongen får hemmaplansfördel. Så det är klart att första matchen blir väldigt viktig. Vi måste ju vinna en match i Karlskrona, säger han.

Medan Karlskrona har hemmaplansfördel efter att ha blivit jumbo i SHL har Timrå vunnit sig fram till kvalet. Medelpadslaget vann den allsvenska grundserien med bred marginal och blåste sedan Leksand av banan i finalserien i tre raka matcher.

Himmelska höjder

Där lyfte Dahlén från höga till himmelska höjder, dominerade fullständigt och gjorde fyra mål och sju poäng på tre matcher.

Inte konstigt att han jämförs med Henrik Zetterberg, Detroitstjärnan som då 19 år gammal gjorde tio mål på tio matcher och vann kvalseriens poängliga när Timrå tog steget upp 2000.

Detroits lagkapten sade i en intervju med Expressen nyligen att han haft koll på Jonathan Dahlén, som fyllde 20 i december, sedan denne var 4-5 år gammal.

Dahlén berättar att han hade Zetterberg som idol när han var liten:

- Jag såg upp till honom väldigt mycket och det började i en match med landslaget när han gjorde fyra mål mot Finland (2001). Jag tror jag såg den matchen fem gånger.

- Han var jättesnäll när pappa (Ulf) var tränare i Dallas och varje gång de möttes kom han med klubbor och sånt till mig. Jag trodde inte att han skulle komma ihåg att det var så, men det gör han, och det betyder mycket och är väldigt coolt, säger Jonathan Dahlén.

"Hade varit häftigt"

"Zäta" spelade två säsonger i SHL – plus lockoutsäsongen 2004–05 – innan han drog över och blev en dominant i NHL.

Frågan är om vi någonsin får se Jonathan Dahlén spela i SHL för Timrå även om laget går upp.

- Oj, nu är vi långt fram. Det är bäst av sju mot Karlskrona först. Det är klart att det hade varit häftigt, men nu gäller det att fokusera på det här, säger han.

Dahlén skulle ju egentligen ha spelat i NHL och Vancouver redan nu. Men sedan han fått försäsongen förstörd av körtelfeber fick han okej att åka hem och komma i form i hemtam miljö.

Ett beslut som gjort att Dahlén spelar sin bästa hockey i karriären.

- Finalserien gick över förväntan. Jag fick väldigt mycket självförtroende av det som jag kan ta med mig in i den här serien.