Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dahlén vill ha guldet som pappa missade

För 30 år sedan vann hans pappa poängligan i junior-VM och blev uttagen i mästerskapets all star team. I årets mästerskap vill Jonathan Dahlén göra det pappa Ulf aldrig mäktade med – åka hem från JVM med en guldmedalj om halsen.

Timrå-forwarden har just avslutat det första träningspasset i Montreal Canadiens mäktiga hemmaarena Bell Centre, platsen för Sveriges VM-premiär mot Danmark på annandagen.

- Det är enormt stort, det är den överlägset största arena jag har tränat i någonsin. Det är häftigt och det börjar kännas nu att något är på gång, säger Dahlén till TT.

Van målskytt

Offensivt begåvade Dahlén, 19 år i tisdags, kommer från en säsong där han gjort 21 poäng (21+9) på 27 matcher för Timrå i hockeyallsvenskan.

- Jag vill bidra med det jag är bra på, skapa chanser, ge utrymme till kompisarna och peta in några puckar.

Både mot Slovakien (4–3) och Ryssland (4–0) har Dahlén gjort mål, en förmåga som verkar ha gått i arv från pappa Ulf Dahlén, som på två JVM-turneringar fick ihop 22 poäng på 14 matcher. I junior-VM 1987 blev han poängbäst med sju mål och åtta målgivande passningar på sju matcher. Men Dahlén senior fick nöja sig med som bäst en bronsmedalj, även om han senare i karriären hann med både SM-guld, VM-guld, två OS-turneringar och 14 säsonger i NHL.

Till NHL vill även Jonathan, som gick i andrarundan i sommarens draft.

- Jag blev ju draftad av ett kanadensiskt lag (Ottawa), så JVM blir ett jättebra tillfälle för mig att få visa upp mig.

Råd från pappa

Han pratar med sin pappa efter träningen varje dag och har fått några tips inför årets mästerskap.

- Det handlar mest om att han säger åt mig att njuta av den här turneringen, att njuta av att vara här. Och så är det några speldetaljer.

På annandagen spelar Sverige sin första match i JVM, mot Danmark.

- Helt ärlig vet jag ingenting om dem. Jag har aldrig mött danskarna i något landslagssammanhang. Alla lag som är här är bra, men visst ska vi nypa dem. Vi har goda chanser att vinna varje match och vinna guldet, säger Dahlén.