Armand Duplantis med pappan Greg bredvid sig på en pressträff i OS-byn.
Armand Duplantis med pappan Greg bredvid sig på en pressträff i OS-byn. Bild: Pontus Lundahl/TT

Dags för Duplantis: "Han är i sitt livs form"

Han har världsrekordet och är ohotad världsetta. Men enligt pappan och tränaren Greg Duplantis har sonen Armand ännu mer att ge redan på OS i Tokyo.
– Jag har aldrig sett honom bättre, säger han.

ANNONS

Armand Duplantis var i sitt livs form under inomhussäsongen förra året och satte världsrekord två gånger om. Sedan kom pandemin och satte stopp för det som skulle ha varit ett mer eller mindre givet OS-guld.

Ett år senare är det dock till slut dags för stavhoppsstjärnans OS-debut – och formen är troligen ännu bättre nu, enligt Greg Duplantis.

– Fysiskt sett är han bättre än någonsin, tekniskt sett är han bättre än någonsin och han hoppar med de största stavarna i sitt liv. Han har hoppat väldigt starkt de senaste tävlingarna, säger pappan och tränaren.

– Han är i sitt livs form. När jag ser honom är han precis lika bra nu som inne i fjol när han satte världsrekorden. Han är i form för ett nytt personbästa och det innebär ju världsrekord.

ANNONS

"Mår som jag vill"

Sonen är lite blygsammare i sin beskrivning av läget.

– Alltså, det känns bra, jag har inget att klaga på. Jag mår som jag vill må just nu. Det är skönt, säger Armand Duplantis.

Efter beskedet om att konkurrenten och kompisen Sam Kendricks missar OS på grund av att han smittats av covid-19 har Armand Duplantis favoritskap blivit om möjligt ännu större.

Men, ett kval är ett kval. Gränsen är satt till 5,80 meter och även om det troligen kan räcka även med 5,75 måste det fortfarande göras.

– Ja, även om jag vet att jag kan klara 5,80 måste man fortfarande göra det och allt kan ju hända i sport, säger Armand Duplantis.

– Det är lite konstigt, för de där -75 kan kännas högre än -75 om det sätter sig i huvudet. Men jag ska bara slappna av och hoppa som jag brukar, så borde det ordna sig.

Taktik i kvalet

Enligt pappan är tanken att Armand Duplantis ska gå in relativt tidigt i kvalet, för att hinna få ett par hopp i kroppen inför finalen på tisdag.

Att gå in och försöka ta kvalgränsen med bara ett hopp – vilket kapacitetsmässigt inte vore orimligt – är inte aktuellt.

– Det är positivt att det är några dagar mellan kval och finalen. Ofta tänker man i kvalet på att spara kroppen och göra så få hopp som möjligt, men nu behövs inte det, säger Greg Duplantis.

ANNONS

– Så det vore bra att få in några hopp och börja lite lägre.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter i urval: Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15.

VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS