Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Joel Marklund
Bild: Joel Marklund

Mattias Balkander: Dags för den blågula kameleonten att byta färg

Hört talas om den blågula kameleonten? Ödlan som vid behov byter skepnad och kan rikta ögonen åt två håll samtidigt, en egenskap som gör att den, utan att röra sig, enkelt kan upptäcka sitt utvalda byte och slå till. Av någon anledning kommer jag att tänka på Janne Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har läst varenda Facebook-inlägg, kröniketext eller expertanalys efter Sveriges 0-0 mot Spanien i Sevilla i tisdags, men en hel del.

Det genomgående temat har varit att Sverige var kasst.

På gränsen till rôtet.

Kanske det sämsta vi någonsin presterat i mästerskapssammanhang.

LÄS MER: Gnugga, skrava, brunka – jag älskade varje sekund

Vi hade bollen för lite, slog för få passningar till medspelare, var för ofta på egen planhalva och var för dåliga på att ta bollen från spanjorerna.

Kort och gott: Skäms, Sverige! Och skämmes Janne Andersson!

Sågningarna bara fortsatte:

Vem ska nu handla på Ikea, köpa Volvobilar och lyssna på Abba?

Hur var det möjligt att vårt stolta landslag, med toppspelare som Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg och Alexander Isak, inte kunde prestera en bättre anfallsfotboll än så här?

Hur kunde samma spelare medverka till att göra bort sig så fullständigt inför TV-publik över hela världen? Vem ska nu handla på Ikea, köpa Volvobilar och lyssna på Abba?

Jag förstod dem inte då och har fortfarande inte hämtat mig från dessa omdömen. Vilka tror vi att vi är?

Enligt mig stal Sverige en poäng mot en EM-favorit.

LÄS MER: Smitta i truppen – dagen före Sverigematchen

Det var inget annat än en fantastisk bedrift som ger oss ett utmärkt utgångsläge inför fortsättningen av gruppspelet, där Slovakien står på tur i eftermiddag.

Jag hävdar innan vi helt flyttar fokus mot St Petersburg och Krestovskij-stadion att Janne Anderssons och Peter Wettergrens taktiska plan var av absolut världsklass, spelarnas utförande likaså.

Det kommer spraka, kombineras och gås till anfall

Så. Då var det sagt. Jag ber om ursäkt om jag med dessa rader har rört upp känslor, men tänker att gruppspel handlar om att gå vidare, inte att bjuda show och baklängesmål.

Slovakien är en helt annan sak. Det är här kameleonten kommer in. I eftermiddag kommer Emil Forsberg ha bytt kulör, Alexander Isak ömsat skinn och Kristoffer Olsson titta åt två håll samtidigt.

Det kommer spraka, kombineras och gås till anfall. Vi kommer skjuta på mål, nicka in hörnor och skruva frisparkar förbi slovakiska murar.

LÄS MER: Kjaer: ”En chock som kommer sitta i för alltid”

Den taktiska planen kommer – hör och häpna – att vara anpassad efter motståndet även denna gång och spelarna på nytt visa att de är bäst i världen att på att utföra saker i grupp.

Mot Frankrike, Portugal och Kroatien i höstas visade Sverige att detta landslag sedan VM i Ryssland har utvecklat sitt offensiva spel. Det vi lärde oss i Nations League är att balansen aldrig får överges; flytta gärna fram positionerna, men gör det med omsorg.

Det innebär Marcus Berg och Alexander Isak på topp

Minnena från St Petersburg är goda. Det var här Sverige för tre år sedan gick till en första VM-kvartsfinal sedan 1994, det var här Emil Forsberg glimtade till med en stunds briljans. Samtidigt är det här Slovakien besegrade Polen i måndags.

Marek Hamsik gillar också att spela i staden där covidsmittan just nu ökar mest i hela Ryssland.

LÄS MER: ”Kom ihåg att det är Schweiz och Turkiet de har mött”

Startelvan är alltid föremål för åsikter. Med tanke på att Dejan Kulusevski precis har återvänt till truppen efter sin covid-19-smitta har jag svårt att se att han är tillgänglig. Jag har också svårt att se att Janne Andersson gör några större justeringar i laguppställningen i övrigt.

Det innebär Marcus Berg och Alexander Isak på topp, Sebastian Larsson på mittfältet och Mikael Lustig från start.

En svensk seger innebär i praktiken avancemang från EM:s gruppspel för första gången sedan 2004.

Det kan bli en lång sommar.

Och många färgbyten.

LÄS MER: Glenn Hyséns besök på akuten: ”Som en rotfrukt”