Dags att tänka om – Göteborgsfotbollen bättre än ryktet

Bilden av Göteborgsfotbollen är nattsvart. Målsättningar har gått i kras, kriser avlöst varandra, samtidigt som utvecklingen styrs från andra delar av landet. Det är hög tid att balansera den beskrivningen och lyfta det andra, det positiva. För det finns.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är mitten av oktober 2018 och ingen använder längre uttrycket Fotbollens huvudstad för att beskriva sportens status i Göteborg. Det finns fog för det.

Efter en säsong där ett topptippat Gais sladdat betänkligt i Superettan och IFK Göteborg sjunkit som en sten i allsvenskan raljerades det för bara en vecka sedan om att allianslagen sannolikt inte får mötas nästa säsong heller, eftersom både Blåvitt och Grönsvart ”är på väg ur”, Blåvitt till Superettan och Gais till Söderettan.

Det kommer inte ske. I grevens tid har fallen bromsats upp och ljuset i tunneln kunnat skönjas.

Det är dock inte mot dessa två representationslag ljuset skall riktas när bilden av Göteborgsfotbollen skall balanseras.

ANNONS

LÄS MER:Så gick GFC från tabelljumbo till guldkamp

"Skulle inte förvåna"

Kopparbergs Göteborg FC har inför sista omgången av Damallsvenskan chansen att både vinna guld och nå Champions League. Det sistnämnda har de i egna händer, det andra har aldrig hänt.

2017 säkrade laget kontraktet först i näst sista omgången, utvecklingen sedan dess är närmast sensationell. Det bästa? Allt avgörs på Ullevi på lördag där det blir full fart, fritt inträde och allt på spel.

LÄS MER:Förbundskaptenens uppmaning: "Gå och titta på lördag"

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om klubbens publikrekord på drygt 5 000 från en match mot Umeå 2004 ryker, jag blir inte heller överraskad om Göteborg, som i omgångar varit uträknat i toppstriden, åtminstone gör sitt och vinner matchen mot Rosengård. Åt Piteå kan inget göras, eller rättare sagt: Deras resultat mot Växjö går inte att påverka av GFC.

I herrallsvenskan är analysen snarlik den Damallsvenska vad gäller Göteborgs bästa lag. BK Häckens höstform är nära nog perfekt och vore det inte för den försmädliga svackan tidigare under säsongen hade tabelläget varit ett annat – ännu bättre.

Fog för fortsatta drömmar

Inför de fyra sista omgångarna har BK Häcken fortfarande chansen att komma före både Hammarby och Malmö FF i tabellen och i så fall knipa en kvalplats till Europa League. I laget återfinns dessutom hela seriens främsta, formstarkaste och målgladaste spelare i Paulinho. Brassen går mot sin första och klubbens fjärde skytteligatitel sedan 2011. Imponerande det med.

ANNONS

I Superettan har Öis sedan förra hösten gått från negativt kval till två placeringar från allsvensk kvalplats. Det finns, oavsett utfall i de sista matcherna, fog för fortsatt optimism på Öisgården där drömmen om allsvensk återkomst 2020 åtminstone kan fortsätta att uttalas.

Jag tänker inte räkna upp, de lyckade landskampsarrangemangen eller alla lokala ungdomslandslagsspelare som iklätt sig det gulblå matchstället under hösten, men vill gärna passa på att lyfta fram det faktum att BK Häcken och IFK Göteborg gör upp om den allsvenska U19-titeln på Bravida arena på lördag eftermiddag.

LÄS MER:Här är talangerna som gör upp i det avgörande U19-derbyt

Framtiden.

Kanske tillhör den Göteborg.

Mycket görs i alla fall rätt i de enda klubbar som kan påverka antalet profiler och framtidens resultat i Göteborgsklubbarna.

Det är dags att vi andra gör vad vi kan för att påverka bilden av Göteborgsfotbollen, gnäller lite mindre och lyfter fram det som är positivt.

Det är faktiskt en hel del.

Plus

Det ska delas ut en pokal i Göteborg på lördag. Utan att gå händelserna i förväg finns i alla fall chansen, både för Kopparbergs Göteborg FC, BK Häcken och IFK Göteborg att vinna en titel.

Minus

Det ska göra ont att se AIK och IFK Norrköping göra upp om SM-guldet och Helsingborgs IF och Falkenbergs FF gå upp i allsvenskan istället för Öis och Gais. Annars är något totalt fel.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS