Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

Dags att glömma VM och gå vidare

Första uppgiften när landslaget samlas efter sommaren som ingen blågul supporter vill släppa: Att göra just det. Släppa taget om det som nyligen var.

ANNONS
|

Förbundskaptenen belönades för kvartsfinalen mot England i Samara med att få förlängt kontrakt fram till och med VM 2022.

Fokus nu och framöver är på nya Nations League och nästa års inledande kval till EM-slutspelet 2020. Då börjar han med att vädra ut det som varit.

- Vi har alla blivit påminda enormt mycket om VM fram till nu, men det gäller att inte fastna i gammalt. Det är en av de viktigaste delarna i idrott. Det kommer jag prata om och Ekvall (Daniel, landslagets fotbollspsykologiske rådgivare) kommer ha en dragning, säger Andersson.

ANNONS

- Jag hade lyckan att jobba tillsammans med Daniel i IFK Norrköping när vi vann SM-guldet 2015. Då var det också väldigt viktigt att vara tydlig mot spelarna att vi måste gå vidare. Vi har erfarenhet av ett liknande "case", även om det inte var ett guld vi vann i somras.

Testar spelare i Wien

- Vi kommer att prata om det och sedan hoppas jag att spelarna gör som vanligt, lyssnar och försöker omvandla vad vi säger på ett bra sätt.

För landslaget är det kort om tid fram till att det är dags för första landskampen efter VM. Redan på torsdag väntar träningsmatch mot Österrike i Wien och fyra dagar senare är det Nations League-premiär hemma mot Turkiet.

Anderssons plan är låta flera spelare få "visa upp sig" i Wien.

- Jag kommer matcha runt ganska mycket. Använda Österrike-matchen till att matcha flera spelare. Exakt hur får vi se efter träningarna. Prioritet är självklart Turkiet-matchen, eftersom det är en tävlingsmatch, säger han.

ANNONS

Gillade inte ommöbleringen

Det är två år sedan Andersson höll sin första presskonferens på spelarhotellet i Stockholm.

- Utvecklas man inte så avvecklas man. Man vill vara nyfiken och lära sig nya grejor. När jag satt här för två år sedan hade jag förberett väldigt mycket, men hade ingen riktig aning om vad som väntade. Nu har vi haft 28 landskamper och hittar rutiner hur vi jobbar i ledarteamet. Jag känner ett helt annat lugn.

Rutiner är uppenbarligen viktiga. Ett nytt bord i landslagets konferensrum – Andersson kallar det för "fotbollsverksstaden" – fick den ordningssinnade förbundskaptenen att gå i taket.

- När jag checkade in och såg det fick jag ett spel. Nu har jag bytt ut bordet för det ska vara som det har varit, säger han och skrattar.

Ingen ny riktning

På frågan vad han vill utveckla i landslaget, svarar han:

ANNONS

- Det är en viss problematik i det. När jag var tränare i IFK Norrköping kunde jag utveckla ett anfallsspel som blev väldigt spännande därför att vi hade mycket tid tillsammans och kunde hitta ett sätt att spela. Fotboll är väldigt mycket "samhandling". Som förbundskapten har jag inte riktigt den tiden. Jag hoppas att vi kan fortsätta i den riktning vi är i, att vara fortsatt trygga i hur vi vill spela och att spelarna utvecklas i det sättet att spela.

- Jag tror inte vi ska göra en riktningsförändring utifrån hur de här senaste två åren sett ut.

TT

Fakta: Herrlandslagets höstmatcher

Torsdag: Landskamp, Österrike–Sverige, Wien.

10 september: Nations League, Sverige–Turkiet, Solna.

11 oktober: Nations League, Ryssland–Sverige, Kaliningrad.

16 oktober: Landskamp, Sverige–Slovakien, Solna.

17 november: Nations League, Turkiet–Sverige (plats ej bestämd).

20 november: Nations League, Sverige–Ryssland, Solna.

Fakta: Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

ANNONS