Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Rylander: Dags att flytta ut CHL ur garaget, Frölunda

Hallå, Sverige. Champions Hockey League har startat. Det är dags att ta turneringen på allvar nu. Flytta ut Frölunda ur garaget – och in i riktiga SVT.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Sverige har länge varit den svarta fläcken för Champions Hockey League. Det har funnits lag som vissa säsonger inte tagit turneringen på allvar, vilat ordinarie stjärnor och valt att spela med juniorer – och då har förstås inte publiken kommit heller.

Frölunda HC har alltid sett till att det sportsliga varit på topp. En finalförlust mot Luleå Hockey, men också tre titelvinster.

Jag tror exempelvis inte att laget vunnit SM-guld i våras – om inte spelarna fått känna på vinnarkänslan i ett fullknökat Scandinavium redan i februari.

Så pass mycket betydde den vinsten.

MEN KAN NÅN berätta för mig varför den regerande mästaren spelar sin första match för säsongen i en arena som av motståndarna har kallats för garaget?

Hade det inte varit ett perfekt tillfälle att rida vidare på den Scandinavium-våg som turneringens högste boss Martin Baumann kallade för CHL:s allra största ögonblick?

Det kommer 3 630 till Frölundaborg – och det är betydligt bättre än vanligt, men jag tror banne mig det varit en markering gentemot landets hockeyklubbar om Frölunda lagt premiären i Scandinavium och försökt att åtminstone nå 10 000 åskådare.

Visst, det finns partytält utanför arenan vid Slottsskogen, men det är ju inte direkt som om att spela i den ordinarie SHL-arenan. Dessutom är det aningen mäktigare att få uppleva spelare som skrinnar in genom indianhuvudet med eld som känns upp på läktaren.

Här bjuds vi på en torftig entré via en båsdörr.

Ingen strålkastare, inga fyrverkerier, bara en känsla av ett b-arrangemang. Tja, mediekuben som ska vara ett alibi till jumbotron är inte ens påslagen och fungerande. Ljudsystemet i hallen ska vi inte ens prata om – och när speakern just pratar hörs det knappt ett ord.

Allt hänger ihop i upplevelsen – och jag tror det är dags för Frölunda att visa att CHL är på allvar på precis alla plan.

SVT, SÄNDANDE TV-BOLAG, är inte heller med på matchen. De skickar inte ens ner kommentatorn Chris Härenstam till Göteborg – utan han kommenterar matchen från Stockholm.

Och att sända regerande mästaren på SVT Play? Det är ju ytterligare ett tydligt tecken på att turneringen inte tas på allvar. Det är inte många hockeyfans över 45 som streamar in matchen till sin tv via nätet – och nog hade den kunnat få plats i exempelvis Kunskapskanalen?

TILL SIST: Det tar 62 sekunder innan Frölunda petat in två mål på gästande Graz 99ers keeper Cristopher Nihlstorp. Där och då blir det lite för lätt – och hemmalaget blir därefter det hemmalaget svurit på att aldrig bli. Nöjt och mätt, vill säga.

Det kan för övrigt vara Roger Rönnbergs största utmaning den här säsongen – att alltid ha ett hungrigt lag ute på isen.

Det finns ju fem miljoner kronor i vinstpengar att jaga efter – och då håller det inte att chockbjuda på segern som mot Graz.

Plus

430 000 euro. Det är prispengen för vinnande lag i Champions Hockey League den här säsongen.

Minus

Sponsrad flagga. Hur kan fansen Goa Gubbar låta ett bussbolag sponsra den stora supporterflaggan? Avskräcker det inte med alla tusen sponsorer som ska få plats på SHL-tröjan?