Dagerstål blickar framåt efter missarna

Motgångarna mot Polen är redan glömda. För Filip Dagerstål handlar allt nu bara om nyckelmatchen mot Slovakien.

ANNONS
|

Dagen efter mötet med Polen blev lugn för Filip Dagerstål. Tillsammans med Sveriges övriga startspelare körde han ett kortare återhämtningspass – simning och gym – i Lublin.

Efter en något sen lunch väntade en stund med svenska medier och sedan, från tidig eftermiddag och framåt, fick spelarna ledigt från lagknutna aktiviteter.

En "frihet" som ska få spelarna att glömma det som har varit och bidra till att de får ny energi till nyckelmatchen mot Slovakien på torsdag.

För Dagerstål handlar det mest om att samla energi.

Han har redan glömt 2–2-matchen mot Polen, där han var inbladad i baklängesmålen.

ANNONS

- Det kanske låter fel att säga så här, men jag försöker att inte tänka på det eller bry mig. Det är klart det är tråkigt, men jag kan inte lägga fokus på det nu, säger han.

- Fokuserar jag på det som jag har gjort tidigare så kommer det bara bli dåligt i framtiden också. Jag måste gå vidare och fokusera på vad jag ska göra i framtiden.

"Kommer göra misstag"

Mittbacken hade inte ens sett straffsituationen, som han själv orsakade, som ledde till att Polen kvitterade på tilläggstid och att Sveriges resa till en eventuell semifinal blev betydligt svårare.

- Som försvarsspelare kommer du göra misstag, du kommer orsaka straffar. Nu blev det på det här sättet, i den 90:e minuten... Men så är det, jag kommer förmodligen dra på mig flera straffar och göra flera misstag, säger han.

ANNONS

- Jag försöker se det i ett större perspektiv och jag tror man lär sig otroligt mycket av såna motgångar.

Filip Dagerståls syn på sina misstag liknar Linus Wahlqvists agerande efter straffmissen i premiären mot England.

Båda har varit snabba med att glömma det som har hänt och att snabbt titta framåt.

Dagerstål tror att det kan ha att göra med IFK Norrköpings fotbollspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall.

- Han är otrolig bra. Han har hjälpt till med de här bitarna, att man ska fokusera på det man kan påverka, att man inte kan ändra det som har hänt. Det är så man får tänka, säger Dagerstål som var i kontakt med Ekvall efter Sveriges match mot Polen.

"Gå vidare"

Vilka råd mittbacken fick?

Se till att fokusera på det man kan påverka och se till att göra nästa aktion bra.

ANNONS

För Filip Dagerstål räckte det för att hitta rätt igen.

- Vi har jobbat ganska länge med Ekvall och jag tycker personligen att det har varit jättebra. Jag känner att det är rätt sätt att tackla det på, man kan inte göra så mycket åt det när det har hänt, säger han.

- Det är klart det är tråkigt, jag hade ju hellre vunnit matchen men nu har det hänt och då får man gå vidare.

Lublin, TT:s utsände

ANNONS