Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens atlet: Takefusa Kubo

Varje dag plockar GP fram en OS-atlet i ljuset. I dag: den japanska fotbollsspelaren Takefusa Kubo.

20 år gammal har Takefusa Kubo redan hunnit med vad många inte får in i en hel karriär. Han har varit omtalad i medier världen över i tio år, spelat för både Real Madrid och Barcelona, känt på den internationella fotbollens fram- och baksidor och landslagsdebuterat. I sommar förväntas han bära Japans offensiva spel på sina låg axlar.

De första rubrikerna om den lille japanen med den otroliga teknik och gudabenådade talangen kom redan 2011. I en artikel i Sportbladet från samma år går att läsa:

Barcelona värvar egentligen inte spelare som är under 13 år och icke lokala, men klubben har gjort ett undantag då de ser Kubo som en exceptionell talang – och då hans mamma har flyttat med honom.

– Mitt hjärta bultar. Det här är bara början, och jag vill nå till toppen i klubben, säger Takefusa Kubo enligt norska TV2

LÄS MER: Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten

Han hade precis skrivit på för FC Barcelonas ungdomsakademi La Masia och sågs som klubbens kanske största framtidslöfte någonsin. Han gjorde få besvikna i Katalonien. Säsongen 2012-2013 gjorde han enligt uppgifter 74 mål på 30 matcher. Vägen till Camp Nou såg ut att vara utstakad.

Men FIFA ville annorlunda. Barcelona straffades för att ha värvat mindreåriga spelare från världens alla hörn – och Kubo tvingades återvända till hemlandet.

Kubo blev yngst någonsin

Där blev han snart den yngste spelaren någonsin att spela – och göra mål – i J.League. 15 år gammal var han redan det fotbollstokiga Japans stora gullegris.

LÄS MER: Dagens atlet: Formiga

När han fyllde 18 var han tillräckligt gammal för att få värvas av europeiska klubbar igen och många hade förväntat sig en återkomst till Barcelona. I stället blev det den spanska huvudstaden och Real Madrid som lyckades få Kubos signatur på ett lukrativt sexårskontrakt.

Efter två år på lån i Mallorca, Villareal och Getafe kan de olympiska spelen på hemmaplan vara den scen som får Marängernas nygamle tränare Carlo Ancelotti övertygas om att det vore rätt att ge Kubo en plats i sin startelva.

Japan har ett brons som bäst i OS-sammanhang på herrsidan – men med världens kanske mest erfarne talang i Takefusa Kubo siktas det på ädlare valörer nu.

LÄS MER: GP:s Joel Tivemo: ”Kommer göra allt för att inte andas på en japan”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.