Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pita Taufatofua under OS-invigningen 2018.  Bild: MATIC KLANSEK
Pita Taufatofua under OS-invigningen 2018. Bild: MATIC KLANSEK

Dagens atlet: Pita Taufatofua

Varje dag plockar GP fram en OS-atlet i ljuset. I dag: den tonganske taekwondo-atleten Pita Taufatofua.

Någon etsar sig fast i minnet hos OS-publiken för en otrolig spurt, en annan för ett välutvecklat spelsinne och en tredje för en enorm fysiologisk förmåga. Men få har gjort ett lika starkt intryck redan under invigningsceremonin som Pita Taufatofua från Tonga.

Inoljad i kokosnötolja, barbröstad och rakryggad gick han 2016 med Tongas flagga genom invigningen i Rio de Janeiro. Han blev på momangen han började vandringen runt arenan ett viralt fenomen.

– Det var första gången jag hörde talas om vad en manager är, vad en publicist är, vad en agent är. Det var bara jag och min tränare som försökt hantera allt. Två personer som inte visste någonting. Ingen hade höra talas om Tonga tidigare. Vi undrade hur det var möjligt, sa Pita i en intervju med The Guardian.

LÄS MER: Dagens atlet: Formiga

Pita Nikolas Taufatofua tävlar i taekwondo i sommarens OS. Bild: Andrew Medichini
Pita Nikolas Taufatofua tävlar i taekwondo i sommarens OS. Bild: Andrew Medichini

Deltagit i både sommar- och vinter-OS

Men Pitas otroliga resa tar inte slut där. Två år senare var han tillbaka, inoljad, brunbränd och lika stolt över sin flagga. Han hade kvalat in som längdskidåkare till vinter-OS i Pyeongchang och fick åter världens blickar att riktas mot sig själv – men det är inte det som är hans drivkraft.

– Jag har min tro och är säker på att min mening är större än mig själv. Om jag är menad att hjälpa en miljon människor att få självförtroende har jag inte rätten att vara deprimerad.

Det räckte längre än vad han själv hade hoppats på. Med tanke på att han inte hade sett snö innan han reste runt i Europa för att lyckas kvala in kunde han inte vara annat än nöjd när han korsade mållinjen 23 minuter efter vinnaren Dario Cologna.

– Målet var att sluta innan de stängde av ljuset. Det var nummer ett. Åk inte in i ett träd. Det var nummer två.

LÄS MER: Dagens atlet: Takefusa Kubo

Nu är han tillbaka på den scen som gjort att han har fått uppdrag för Unicef och talat inför FN:s generalförsamling. Tanken var först att kvala in i kajak – men det misslyckades. Det blir åter i taekwondo OS-historiens bäste flaggbärare kommer synas i tv-rutan.

– Jag försöker alltid lära mig från smärtan och misslyckandena. Det är inget specifikt för mig utan något som är överförbart till alla om de har rätt mindset. Alla har potential. Det handlar om ifall du tar tillvara på den eller inte.

LÄS MER: Supertalangerna som kan få sitt genombrott i Tokyo-OS

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.