Har du medelålderskris? Kanske lite dåligt samvete över att löparskorna som du köpte i våras inte riktigt kommit till så mycket användning i sommar som du hade tänkt? Om du inte vill må ännu sämre är det nog klokt att sluta här.
LÄS MER: Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten
För Formiga, eller Miraildes Maciel Mota som hon egentligen heter, får både män och kvinnor som börjar närma sig medelåldern att skruva på sig av obehag. 43 år ung är hon fortfarande navet på ett av världens bästa mittfält.
I dag kliver hon in på Miyagi Stadium i Rifu. Det blir hennes sjunde olympiska mästerskap – fler än någon annan fotbollsspelare. Hon debuterade i Atlanta 1996 i vad som känns som en helt annan tid, både för damfotbollen och för OS.
Det innebär att hon har varit med varje gång damfotbollen har funnits på OS-programmet, lite som en sjätte OS-ring. De fem världsdelarna och Formiga.
LÄS MER: Polsk tabbe – sex simmare tvingas åka hem
Smeknamnet, som betyder myra på portugisiska, beskriver hennes spelstil väl. En uppoffrande, laglojal evighetsmaskin, som låter andra (oftast Marta) vara drottning.
Hon har precis som en myra blivit stampad på genom livet. När hon föddes var fotboll fortfarande förbjudet för kvinnor och inte ens bland sina fyra bröder fann hon stöd.
– Jag har gått igenom tuffa tider. Mina bröder gillade inte att jag spelade fotboll med killar. De blev avundsjuka eftersom jag var mycket bättre än dem och deras klasskamrater skojade om det. De sa saker som att ”fotboll är inte för kvinnor”, sa Formiga till Goal 2019.
Hon har redan gjort mycket för såväl sitt land som för damfotbollen globalt. OS i Japan blir ännu ett barr till den stack hon har varit med och byggt upp.
– Jag vill inte bli ihågkommen som spelaren som spelade så många år, som var med på alla de där olympiska spelen och världsmästerskapen, utan som någon som kämpade för förbättringen i damfotbollen i mitt land. Bara de av oss som har gått igenom helvetet vet vad vi har behövt utstå för att komma till punkten vi är på i dag.
LÄS MER: GP:s Joel Tivemo: ”Kommer göra allt för att inte andas på en japan”
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.