Dackhammar slarvade bort gyllene läge

Göteborgaren Nicklas Dackhammar hade slagläge inför sista finalracet i M32 Scandinavian series. Då kom ett ödesdigert misstag. Britten Ian Williams vann deltävlingen.

Det såg ut att bli drömseglingsväder med uppehåll och mycket blåst under avslutande dagen av M32-seglingarna i Göteborg. Det hann seglarna bara uppleva i ett race innan ösregnet tog vid. 

Den som lyckades bäst i väderförhållandena var Ian Williams och hans Team GAC Pindar som radade upp topplaceringar och gick om Taylor Canfield från amerikanska Jungfruöarna före finalen. Svenska skepparna Mattias Rahm, Nicklas Dackhammar och 19-årige Måns Holmberg lyckades säkra en av finalplatserna, där mer mycket poäng stod på spel.

Första finalracet vann Nicklas Dackhammars Essiq Racing lekande lätt.

– Inför finalerna sa vi att vi skulle vinna alla race efter det, säger 26-årige Nicklas Dackhammar.

I andra finalracet gick Essiq Racing ut lika starkt. Men det blåste i fel riktning. 

– Vi gjorde ett litet misstag när vi skulle runda första kryssgaten, som gjorde att vi kom utanför boundaries. Vi fick straff och dålig avrundning, som gjorde att vi tappade från etta till femma. Det kanske kostade oss både första- och andraplatsen egentligen. Trea är ändå podiet, men vi vill ju vinna.

Efter misstaget tog Ian Willians kommando och kunde segla hem segern i Göteborg. Taylor Canfield leder fortfarande totalserien, men fick nöja sig med andraplatsen på Lindholmen. Essiq Racing slutade trea. 

Nu närmast väntar VM-finalen i matchracing på Marstrand den 4-9 juli, där flera av helgens deltagare ska vara med och segla. Nytt för i år är att just M32-katamaranerna är den båt som ska användas. Målet är att ta hem en miljon dollar i prispengar som går till vinnaren. 

– Vi ser fram emot det jättemycket, det är väl nästan tajtare här än i Marstrand. Vi är superladdade och känner oss väl förberedda. Vi ska träna på plats och alla pusselbitar måste falla på plats för den här miljonen som alla siktar på, säger Nicklas Dackhammar.

Den skandinaviska M32-serien fortsätter sedan vidare för deltävlingar i Århus och Helsingfors före finalen i Stockholm den 8-10 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.