Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dackhammar jagar VM-guld på hemmaplan

Tävlingarna duggar tätt hos Nicklas Dackhammar för stunden.
Först väntar det nya konceptet Midsummer Match Cup, veckan därpå seglar han för VM-guld på Marstrand.
Då passar han på att hylla vattnet på västkusten.
– Vi har världens finaste skärgård och seglingsvatten, säger göteborgaren.

25-29 juni avgörs premiären av Midsummer Match Cup i Skärhamn, världens första matchracingtävling för mixade dam- och herrlag. 14 mixade lag gör upp i tävlingen och i ett av lagen finns skepparen och hemmaseglaren Nicklas Dackhammar.

– Vi tycker det är otroligt kul, alla nya idéer som gynnar seglingen är superroliga att vara med på, säger göteborgaren.

29-åringen kommer att tävla tillsammans med lagkamraten från ESSIQ Racing Team, Jakob Wilson, samt Marie Berg och Linnea Wennergren från Anna Östlings Team Anna.

Dackhammar menar på att utmaningen kommer ligga just i den nya uppsättningen.

– Alla kan vi segla och hantera båten. Det är ungefär som att jämföra med andra sporter, det är som att sätta ihop en hockeyfemma som aldrig har spelat med varandra. Det behövs lite träning för att bli bra, men det är individuellt väldigt skickliga toppseglare allihopa.

Hur har ni fyra i laget förberett er tillsammans?

– Vi har inte haft jättemycket tid att träna tillsammans, tyvärr. Vi har kört torrsegling på land då vi inte haft tiden utan ha haft ett hektiskt schema under våren.

Seglar för VM-guld

Skärhamn blir en ny spelplats för de stora internationella tävlingarna, något som 29-åringen gillar starkt.

– Vi har världens finaste skärgård och seglingsvatten, ju mer segling desto bättre. Det har spekulerats i att det här ska fightas med Marstrand, jag hoppas att folk ser det som ett komplement och att tävlingen stannar i "Skäran".

För Dackhammars och lagets del är det just nu högsäsong med tävlingar som avlöser varandra, där VM i Marstrand veckan därpå är den absoluta höjdpunkten.

– Det är det (VM) vi har försökt formtoppa oss så mycket som möjligt till och just nu leder vi hela touren. Vårt team har haft ett bra 2018/19 och vi känner oss ruggigt starka. Men det är en topptävling och då är det de bästa i världen som kommer, gör man inte det bra då missar man det, säger Dackhammar som innan VM på Marstrand hoppas på en stor folkfest i Skärhamn.

– Vi ser fram emot en fantastisk vecka. Det kommer bli grym segling med mycket härligt folk omkring.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.