I den planerade hallen i Kviberg ska en del av verksamheten som blev utan hall när Lisebergshallen revs inrymmas.
I den planerade hallen i Kviberg ska en del av verksamheten som blev utan hall när Lisebergshallen revs inrymmas. Bild: Bildbyrån

Då kan en ny idrottshall stå klar i Kviberg

Inom kort kommer det fattas beslut om en ny idrottshall i Kviberg. Och när beslutet väl har fattats kommer det gå snabbt.
– Den skulle kunna vara klar under 2021, det är vår plan, säger Bettan Andersson (V), 2:a vice ordförande i Idrott- och föreningsnämnden.

ANNONS

När Lisebergshallen revs vid årsskiftet var kritiken stor mot att det inte fanns någon ersättningshall färdig. Bland annat har Redbergslid tvingats flytta sina matcher till Scandinavium – en lösning klubben inte är nöjd med.

Nu, tio månader sedan Lisebergshallen jämnades med marken, kan ett beslut i Idrott- och föreningsnämnden om en lösning gällande en ny idrottshall i Kviberg, vara nära.

– Eftersom det är en byggklar tomt skulle den kunna vara klar under 2021, det är vår plan. Vi ser det som ett möjligt mellanalternativ tills en ersättningshall för Lisebergshallen är klar, säger Bettan Andersson (V), 2:a vice ordförande i nämnden och ledamot i Got events styrelse.

ANNONS

Nämnden hade uppe ärendet på ett möte i september men skickade då tillbaka frågan till förvaltningen eftersom publikkapaciteten i den förslagna hallen bara var på 1500 platser. Nämnden ville gärna se om det gick att få upp siffran till 1800 åskådare, vilket enligt Andersson skulle bli några miljoner dyrare.

– Den ska funka för den aktivitet som var i Lisebergshallen och som inte har en motsvarande bra hall idag. Vi behöver den här typen av lite större hallar i olika delar av staden. Och det sammanfaller väldigt väl med att den skulle kunna användas till till exempel handboll och innebandy på elitnivå. Sen är det ytterligare verksamhet, man kan använda den till om man får 300 platser mer. Det finns till exempel många verksamheter, det kan vara karate eller boxning eller cheerleading, som inte tränar där men vill ha den för tävlingar, säger Andersson.

"Bygger inte en hall för RIK"

Nämnden tar beslut i slutet av oktober.

– Det kommer gå igenom men om det blir 1800 platser eller 1500 platser beror på vad det blir för majoritet i nämnden.

Det är idrott och föreningsförvaltningen som står för bygget och ägandet av hallen men eftersom en del av den verksamhet som huserade i Lisebergshallen är tänkt att inrymmas i den nya hallen har även kommunens evenemangsbolag, Got event, intresse i hur det kommer bli.

ANNONS

– Got event har också intresse i det här i och med att RIK nu spelar i Scandinavium vilket RIK inte tycker är bra. Man blockerar också upp den arenan för annan verksamhet, säger Andersson.

Den nya hallen ska alltså kunna användas till Redbergslids hemmamatcher.

– Man ska vara tydlig med att vi inte bygger en hall för RIK. Vi bygger en hall som RIK har möjlighet att vara i.

ANNONS