Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Då spelas det fotboll på Heden igen

Ridsport-EM blev både en ekonomisk och logistisk missräkning för Göteborgs stad. Fyra av fem planer på Heden förstördes under mästerskapet. Idrotts- och föreningsförvaltningen räknar med att planerna är tillbaka i fullgott skick i början av maj.

Underlaget på Heden skadades allvarligt under ridsport-EM – trots att man inför mästerskapet försökte undvika just detta.

– Vi har tillsammans gått igenom hur vi på bästa sätt skulle kunna skydda konstgräsplanerna. Tyvärr visar det sig att det inte var tillräckligt och att planerna på vissa delar fått omfattande skador. Något som vi naturligtvis beklagar, sade Thomas Walfridsson som är projektledare i EM-organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till GP beror skadorna på att man använt tyngre – väldigt mycket tyngre – fordon på planerna än vad man kommit överens om inför mästerskapet.

Idrotts- och föreningsförvaltningen har under vintern arbetat med att förbereda för en upphandling av projektet att återställa planerna till fullgott skick. Ann-Charlotte Hellman, avdelningschef för fastigheter på IoFF, berättar att man hoppas skriva kontrakt med en entreprenör 22-23 januari.

– Därefter påbörjas arbetet med att återställa planerna. Det arbetet är väldigt väderberoende. Om det blir för kallt eller för blött kan det bli förskjutning, men vår tidsplan är att ha allting klart i början av maj. I den bästa av världar går det fortare, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Öppnar för arena på Heden

Av Hedens fem konstgräsplaner är tre i elvamanna-storlek och två i sjumanna-storlek. De sistnämnda kommer få helt nytt gräs av högre kvalité, då det gamla gräset inte var i bra skick. De övriga två elvamannaplanerna som behöver repareras kommer behålla samma grästyp som tidigare.

– Hur stora delar av mattorna man får byta ut kommer klarna när man börjar arbeta. Då blottläggs skadorna och man ser hur stora de är, säger Ann-Charlotte Hellman.

Vad förväntas detta kosta?

– Det som gäller är fortfarande mellan sex och sju miljoner kronor. Vi kommer inte kunna göra en mer exakt bedömning nu innan grävningen har börjat.

Alla de fotbollsföreningar som normalt bedriver sin verksamhet på Heden har fått tränings- och matchtider på andra planer runt om i staden – fram till dess att Hedens planer är återställda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.