Då fattas beslut i arenafrågorna i Göteborg

De utdragna frågorna om Centralbadets placering samt Lisebergshallen och Scandinaviums ersättningsarenor närmar sig en lösning. Ett datum då politikerna kan besluta i frågorna är satt.
– Det finns inget som hindar oss från att starta detaljplanering redan nu, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS

De två huvudfrågorna utreds var för sig. Dels Centralbadets placering, dels ersättningsarenor för Lisebergshallen och Scandinavium.

När det gäller Centralbadets placering har förslagen varit norr om Valhallagatan, Gullbergsvass och Heden. Tidigare i höstas återremitterade kommunfullmäktige frågan till berörda nämnder.

LÄS MER:Föreningslivet ökar pressen för att få lösning på arenafrågan

LÄS MER:Akut att Redbergslids IK får besked om ny hemmaarena

Magnus Sigfusson är direktör för ”samhälle och omvärld” på Stadsledningskontoret och leder den grupp som fått uppdraget att utreda placering, finansiering och tidplan.

– Just nu fördjupar vi kunskapen så att vi kan skriva fram ett ärende, så att politikerna kan se helheten och besluta om hur man går vidare, säger han.

Fyra förvaltningar och kommunala bolag ingår

Elisabet Lann (KD) är idrottspolitiskt kommunalråd i Göteborg. Hon berättar om arbetsgruppens uppdrag.

ANNONS

– De kommer lägga fram ett huvudförslag som utgår från vår beställning och sedan presentera några alternativ för att kompromissa. Vi vill ju inte att det ska dra ut allt för långt på tiden. Många funktioner klarar vi oss inte utan. Vi kan inte riva något och låta barn och ungdomar vara utan de funktionerna i några år. Det blir komplext att ha en levande idrottsstad under byggtiden, säger hon.

LÄS MER:Politikerna överens – Göteborg ska få nya arenor

LÄS MER:Ny arena för 230 miljoner ska byggas i Kviberg

Stadsledningskontorets uppdrag bygger i hög utsträckning på att samordna och använda den sakkunskap som finns i de kommunala förvaltningarna och bolagen. De fyra som i huvudsak berörs är stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, Higab – som tänkt byggare – och Got event. Tillsammans har de skapat arbetsgrupper som jobbar med frågan.

LÄS MER:Helomvändning i arenafrågan– ingen vill ha nytt köpcentrum

Förslaget presenteras vid kommunstyrelsens första sammanträde för året som är planerat till 27 januari.

– Då kan vi vara publika med det. Innan det finns kommer inte jag kunna kommentera sakfråga eller innehåll, säger Magnus Sigfusson på Stadsledningskontoret.

När kan politikerna sedan fatta beslut?

– Det är ett möjligt beslutsärende 27 januari, så det är inte omöjligt att fatta beslut då. Finansiering är inte med i utredningen. Vi kommer däremot peka på i vilken mån blandstad kan finansiera uppdraget. Vi kommer heller inte att sätta datum utan beskriva hur lång tid de olika delprocesserna tar, säger han.

ANNONS

Vad politikerna i kommunstyrelsen – som också är gruppledare för respektive parti – kommer fram till återstår att se.

LÄS MER:Arenakonsortiet välkomnar politikernas nya inriktning

– Jag tror ändå att vi är tillräckligt många som förstår att nuläget inte är långsiktigt hållbart. Det handlar om simhallen, Scandinavium och Lisebergshallen. Lika viktigt är att en lösning med det som i dag är Valhalla sporthallar hänger ihop, säger Elisabet Lann.

Daniel Bernmar är kommunalråd och gruppledare för Vänsterpartiet.

– S och D har blockerat frågan och har velat trycka in badet norr om Valhalla. Det har förskjutit hela arenaprojektet minst ett år. Vi andra har varit emot av logiska skäl – det blir fysiskt extremt utmanande. Nu verkar det som att S har förstått att det är fysiskt omöjligt, säger han.

LÄS MER:Vändningen: Scandinavium kan byggas ut – på höjden

Bernmar är tydlig med vad som nu krävs.

– Vi behöver ha en bred politisk enighet i båda frågorna, dels gällande badet, men även för Lisebergshallen och Scandinavium, säger han.

Martin Wannholt är kommunalråd och gruppledare för Demokraterna och konstaterar att det är många pusselbitar som ska falla på plats.

– Vi kommer att vara tuffa. Det får räcka med dragningar om framtida dragningar. Placeringen är klar. Bra. Hur mycket utrymme behövs runt om? Jamen rita upp det då. Sedan förutsätter det en rivning av badet. Det finns inget som hindar oss från att starta detaljplanering redan nu. Då visar vi också att vi kommer igång, säger Martin Wannholt.

ANNONS

LÄS MER:Nya planerna för Ullevi – så föreslås klassiska arenan förändras

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS