Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Därför spelar inte handbollslandslagen i neon

Fotbollslandslagets matchställ och dess neonfärg har blivit en riktig snackis. Frågan är varför Sveriges färg är neongrön på fotbollsplanen men blå på handbollsarenorna?
– Craft har en uppgörelse med SOK och Uniqlo, säger landslagets presschef Daniel Vandor till Expressen.

När de svenska damerna klev in på fotbollsplanen inför sin premiär mot USA tog det inte lång tid innan debatten kom att handla om något annat än det sportsliga.

På sociala medier vällde det in kommentarer, åsikter och ifrågasättanden. Varför är matchställen neongröna?

LÄS MER: OS-tröjorna som väcker känslor: ”En gåta”

Vad man tycker om matchställen från Japanska Uniqlo, det får stå för var och en.

Men efter att de båda svenska handbollslandslagen gjort entré i OS-turneringen har en ny fråga väckts. I handbollsarenorna är det en diskret mörkblå färg som får representera Sverige på matchstället. En stor kontrast till det ställ som fotbollsspelarna använder.

Så varför spelas inte handboll i Uniqlos uppseendeväckande färger?

LÄS MER: Svettig premiär för handbollsherrarna

LÄS MER: Uppvisning av de svenska handbollsdamerna

Svaret är enkelt, det är inte Uniqlo som äger rättigheterna för just handbollen.

– SOK har ju sålt klädrättigheterna till Uniqlo. Sen har andra klädleverantörer kunnat köpa loss de rättigheterna på vissa grenar. I handbollens fall har Craft kommit överens med SOK och Uniqlo om att vi får spela i Craft-kläder. Men all övrig klädsel vi använder är från Uniqlo, säger Daniel Vandor till Expressen.

Så när handbollslandslagen åker till sina matcher och hänger i OS-byn är det med andra ord Uniqlos mer utsvävande färgskala som gäller även för handbollsspelarna.

Liknande överenskommelser finns även för andra sporter. Till exempel kommer inte Armand Duplantis tävla i neonutstyrsel, han kommer i vanlig ordning vara klädd i storsponsorn Pumas kläder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.