Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Gais värvar mycket, utvecklingsbart och därmed hoppfullt", skriver Mattias Balkander. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Därför låter det mer om Gais än Blåvitt

Behov styr handlingar. När IFK Göteborg och BK Häcken sitter tämligen trygga i båten behöver Öis och Gais ro som bara den. Tydligast riktning hittills har Gais. Det är mycket, det är utvecklingsbart – och därmed hoppfullt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Alla föreningar eftersträvar kontinuitet och makt över processerna. Sälja när man vill, fynda genomtänkt och utveckla smart. Det är lättare sagt än gjort.

I Gais fall gick mycket fel under 2019. Kontraktet räddades först i sista omgången och tiden sedan dess har inneburit säsongsanalys, tränarrekrytering, klubbchefsannonsering och truppbygge.

Utan att värdera tidigare tränares förmåga att maximera varje enskild budgetkrona är känslan i december 2019 att de som just nu styr Gais sportsliga satsning har tagit allt sitt förnuft till fånga och gör vad som tidigare mest uttryckts: Bygger från grunden.

Det är 2020 inte lätt att skapa konkurrenskraftiga fotbollslag, särskilt inte när resurser är begränsade och viljorna många.

Värva akut ingen framkomlig väg

Gais valde tidigt att grunda sina sportsliga beslut i ett råd. Fler ögon, röster och filter.

Gemensamt kom gruppen ihop med styrelsen fram till att leta mer lokalt, mer utvecklingsbart och tydligare koppla klubbens akademi till A-lagsverksamheten.

På en dryg vecka har sex spelare plockats in. Ytterligare en handfull kan behövas. Att både Julius Lindberg och Fredrik Martinsson valde Gais är ett tecken på att klubben inte har råd att ”plocka” från de översta hyllorna – men också att Gais mäktar med att locka stora talanger.

Att värva akut som i somras är ingen framkomlig väg, inte heller långsiktigt hållbart.

Den väg Gais nu slår in på är på den IFK Göteborg framgångsrikt fostrat i 30 år. BK Häcken har precis som Blåvitt en femstjärnig akademi och Öis har gjort mycket rätt med sina akademi de senaste åren.

Poya söker anfallare

Här har Gais längst resa kvar.

Att det för närvarande i spalterna är tystare om IFK Göteborg och i viss mån även BK Häcken och Öis just nu är att mer är på plats.

Poya Asbaghi förfogar över en stark trupp som i första hand behöver spetsas med mittback och anfallare, Andreas Alm kan sannolikt snart räkna in en anfallsförstärkning och ytterligare ett par spelare. Öis byter tränare, anställer sportchef och har en del kvar att lösa.

Fokus bör även här ligga på det utvecklingsbara.

Framtiden.

Plus

Jag inbillar mig att det pågår en metodisk restaurering av Gais just nu. Det gäller spelidé, arbetsmetoder, människor och kultur. Jag inbillar mig att det är bra.

Minus

Att beslut återstår behöver inte vara dåligt. Viktigare att det blir rätt än att det går fort.