Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Nathalie Hagman gör mål mot Frankrikes målvakt Amandine Leynaud i VM-semifinalen mellan länderna i fjol. Då vann fransyskorna med 24–22 och tog två dagar senare VM-guld. Får Sverige revansch i dag i handbolls-EM i Nantes? Arkivbild.

Därför är Frankrike favorit mot Sverige

Ska drömmen om medaljer i handbolls-EM leva för Sverige måste det bli seger i dag mot den regerande världsmästaren Frankrike i Nantes. Hemmanationen är dock favorit och här är fem orsaker till varför.

Världens bästa försvar

Det franska försvaret har i närmare ett decennium ansetts som världens bästa. Det kompletteras även av stormålvakten Amandine Leynaud. Hon avgjorde VM-finalen 2017 och blev i våras utsedd till mest värdefulla spelare i Champions League-slutspelet Final Four. I VM har hon i snitt 38 procent i räddningsstatistik, vilket är bäst av alla målvakter som har spelat fyra matcher hittills.

Utvecklat sin offensiv

Frankrike har gjort mål på 69 procent av sina avslut (bäst i EM). I första halvek mot Danmark senast satt 17 av 20 avslut och 29 av 38 totalt i matchen. Åtta av 14 utespelare var då hundraprocentiga i sina avslut.

"Vi vet att vårt anfall inte är lika bra som vårt försvar, så vi har jobbat mycket på det", säger vänstersexan och lagkaptenen Siraba Dembele.

"Det gäller ju att vi inte springer med dem för mycket i vårt försvarsspel. Det handlar mycket om att hålla våra zoner på planen", säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell.

Individuell skicklighet

När fransyskorna klev in i mellanrundan i Nantes var det tydligt att inget av lagen i grupp A (Danmark, Sverige, Serbien och Polen) hade mött ett lika starkt motstånd som Frankrike i detta mästerskap. Varken som kollektiv eller enskilda spelare. Vid flera tillfällen exploderade de franska spelarna plötsligt i steget och klev rakt igenom det danska försvaret.

"De är väldigt bra individuellt. När det låser sig är det någon som bara kan gå fram och göra det", säger den svenska spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén.

Hemmaplan

Frankrike kommer att bäras fram av sin publik och det väntas vara fullsatt i dag i Hall XXL (8 400 åskådare). Fransyskorna har faktiskt aldrig vunnit EM-guld och pressen är stor på dem att det ska ske på hemmaplan. Spelarna tar det dock med ro och ser bara fördelar.

"Vi känner ingen press. Det hjälper oss mer än vad det är betungande för oss. Det var kanske lite press på oss i första matchen, men nu njuter vi bara", säger mittnian Estelle Nze Minko.

Historiken

Sett över alla matcher mellan länderna har Sverige 16 vinster och 18 förluster samt en oavgjord mot Frankrike. På de senaste tio mötena (under åren 2011–2017) har dock Frankrike vunnit nio gånger och i tävlingsmatcher har fransyskorna 10–5 som facit mot Sverige genom åren. Senaste svenska vinsten var i mellanrundan i EM 2014 då Sverige tog brons. I VM-kvartsfinalen i fjol hotade dock svenskorna Frankrike, som avgjorde först under slutminuten.