Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Därför är det viktigt att vinna i kväll

När VM-febern lagt sig och resultaten gått emot ställs saker på sin spets i Nations League-mötet med Turkiet. Varför resultatet är viktigt där? Av fler skäl än de uppenbara.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det var sommar, oändlig sol och sjunde juli. På ena sidan stod England, på den andra en VM-semifinal, ytterligare miljonintäkter och medaljmatch.

Drygt fyra månader senare är läget ett annat vilket påminner oss alla om framgångens förgänglighet. Inget – ens för vårt mest folkkära landslag – är givet.

Svenska Fotbollsförbundets kalkyl innehöll helt andra publiksiffror i den första landskampen efter Rysslands-VM än 9 876 mot Slovakien.

När Zlatan Ibrahimovic valde att avsluta sin landslagskarriär spåddes både sportslig och marknadsmässig motvind för herrlandslaget. Den uteblev i princip helt. Veckorna i Ryssland gav nya superhjältar (läs: Andreas Granqvist) och den främsta VM-prestationen sedan 1994; fullt i klass med VM 1974.

I en krass sportvärld räcker det inte att ha världens femte bästa fotbollslandslag. Det kommer ständigt nya matcher och meriter blir fort gamla.

Påverkar ekonomin

Sportsligt har trots resultatmässiga motgångar ingen djupare kritik riktats mot Janne Anderssons sätt att leda landslaget. Det finns ingen anledning. Förtroendet är grundmurat, vägen mot EM-kvalet utstakad. Det påverkas inte av en förlust mot Turkiet på lördagskvällen.

Däremot har resultatet stor betydelse för svenska folkets intresse och den kommande publiksiffran mot Ryssland.

Det påverkar även ekonomin. Intäkterna från herrlandslagets hemmamatcher på Friends avgör i slutändan SvFF:s bokslut – och möjligheterna till satsningar på ungdomar, jämställdhet och integration.

Sverige kan som etta i sin Nations League-grupp i bästa fall hämta hem 20 miljoner kronor i prispengar. Det är inga småslantar även om nettot från VM kan hamna på uppemot 50 miljoner kronor.

Nations League är i grunden ett bra initiativ av Uefa, dock har turneringens format inte satt sig riktigt ännu. Det är fullt logiskt. Fotbollshistorien är full av ”kärnkraftverk” med goda syften. Det är på sin plats att påpeka att en plats till EM 2020 delas ut till det bäst placerade laget i Sveriges division. En miss i det kommande EM-kvalet kan alltså ge EM-plats ändå.

Innebär avancemang

Dessutom styr resultaten mot Turkiet och Ryssland både Sveriges placering på Fifas världsranking och den separata Uefa Nations League-ranking som ligger till grund för EM-lottningen i Dublin på Irland 2 december.

En slutlig första- eller andraplats i gruppen innebär att Sverige hamnar i pott 2 istället för pott 3 – och får därmed en enklare resa mot EM-slutspelet.

Det finns fler skäl att hålla tummarna för segrar mot Turkiet och Ryssland. En gruppseger innebär avancemang till A-divisionen och bättre motstånd i nästa upplaga av Nations League.

Det utvecklar spelarna, ger självförtroende och en trygghet i att den inslagna vägen är den rätta.

Så … vinn mot Turkiet och ta Ryssland av bara farten.

Plus:

Vad tror ni om det här laget? Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Ekdal, Larsson, Olsson – Kiese Thelin, Berg.

Minus:

Veckans debatt om landslagsersättning handlar delvis om nyhetstorka i övrigt. Damlandslaget har fått mer, herrlandslaget har gått ned. Gott så?