Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Öis.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Öis. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Mattias Balkander: Därför är det svårt att såga Öis insats – trots dyrbart poängtapp

Jag vidhåller. Öis har ett lag för toppen, men snälla pojkar: Visa lite hederlig desperation. Annars kan ni glömma allsvenskan 2020.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi klädde upp oss, knöt våra slipsar, strök våra skjortor och spatserade förväntansfullt mot stadens fotbollsarena för grannlåt och tre rödblå poäng.

Det blåste visserligen motvind från alla håll, men när Björn Afzelius sjungit färdigt och spelarna stretchat klart fanns det ingenting – absolut ingenting – som tydde på att Mohammed Ali Khan skulle få med sig något hem till Borås.

Norrby försökte alla kända trick. Stenhårt duellspel, ta några tidiga gula, sätta sig i respekt – och ställa om med fart.

Ingenting bet på Öis, som anförda av mittbacken David Engström trummade på, städade bort premiärnerver, började briljera, kombinerade sig in i Norrbys straffområde och gjorde 1-0.

Jag skrev i min matchanalys ”första målet” för jag räknade med fler.

Alla räknade med fler.

Behöver inte oroa sig

Och Öisklacken sjöng taktfast från kurvan som vetter mot Valhalla IP och Gårda.

Någon timme senare stod vi i Ullevis innandömen och väntade in en besviken Öistränare. Vad hade egentligen hänt och vad betyder den tappade ledningen för fortsättningen?

Thomas Askebrand kliade sig i skäggstubben och erkände att det blir svårt att sova i natt.

Han behöver inte oroa sig för att spelidén inte nått fram till spelarna, inte heller att de inte klarar av att utföra den.

Jag såg Gustav Ludwigson agera med urkraft, Ailton Almeida briljera som i fornstora dagar och Victor Sköld äntligen få det att lossna. Bakom och intill rörde sig Filip Almström Täthi, Simon Nilsson och Danny Ervik över stora ytor bestämde takten.

Det fanns så många tecken och skapade så stora förhoppningar att segern – utifrån en boxningsterminologi – närmade sig knockout-nivå.

Norrby tycktes inte ha något att bjuda emot.

Starkt kryss av Gais i Trelleborg

Det var bara målen som fattades.

Effektiviteten.

Därför är det svårt att såga Öis insats, trots dyrbart poängtapp mot ett lag som förväntas ligga på under halvan.

Läxan är given. Thomas Askebrand var inne på samma sak. Desperationen måste till. Inte vid 1-1, utan långt tidigare.

1-0 är så skört, särskilt mot lag som spelar i medvind och känner att långbollar mot straffområdet plötsligt börjar bita.

Det är Halmstad borta i nästa omgång. Det är en av årets svåraste matcher, men också en möjlighet för besvikna Öis-spelare att studsa tillbaka direkt.

Ett oavgjort resultat kan uppfattas så olika. Norrby ska vara stolta över sin insats. I Trelleborg kunde Gais sträcka på sig. Tungt att tappa tidig ledning, men starkt att gå ikapp – och få med sig en poäng hem till Göteborg.

Sådant bygger karaktär och ger hopp om mer. Kanske redan i hemmapremiären mot Öster på Bravida på fredag. Nya Nikola Asceric var inblandad i båda målen och kan vara den nyckel Bosko Orovic saknade i anfallsspelet i fjol. Trygg uppspelspunkt, stark på fast situationer och alltid på rätt plats när bollen närmar sig motståndarmål.

Jag har på känn att Ailton Almeida får samma betydelse för Öis.

Jag tror att han tänker visa det redan på lördag.

Plus:

Öis spel för paus. När premiärnerverna lagt sig skapades chanserna och bjöds på finlir, men bara ett mål.

Minus:

Effektiviteten. Det bara måste gå att göra mer än ett mål på det stora bollinnehav som präglade Öis premiär på Ullevi mot Norrby.