Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Cykelvärlden tar jämställdhetssteg

Formel 1 har meddelat att de slutar med grid girls från och med årets säsong. Nu kan världens största cykeltävling, Tour de France, ta ett steg i samma riktning.

I januari meddelade Formel 1 att de från och med årets säsong slutar med grid girls, lättklädda tjejer som visar startnummer, och att de kommer ersättas av grid kids.

Nu kan delar av cykelvärlden göra samma sak. Det är The times som skriver att Tour de France, världens största cykeltävling, överväger att sluta med så kallade podium girls. Tävlingsorganisationen kring Tour de France har hållit samtal om att från och med årets tävling, som börjar 7 juli, ta bort användandet av kvinnor som delar ut blommor och kysser etappvinnaren på kinden efter loppen.

En av de första World Tour-tävlingarna av sluta med användandet av podium girls var Tour Down Under och först av Grand Tour-tävlingarna att slopa podium girls var Vuelta a España som förra året valde att sluta med dem.

Jämställda prispengar

Under onsdagen skrev The Guardian om att World Tour-tävlingen Tour of Britain för första gången kommer införa jämställda prispengar för män och kvinnor. Tävlingens sponsor har ökat kvinnornas prispengar från 35 000 euro till 90 000 euro för att matcha männens prispengar.

Brittiskan Lizzie Deignan, tidigare Armitstead, som bland annat vann Tour of Britain 2016, säger till tidningen:

– Det är ett viktigt steg att ge jämställda prispengar. Om jag ska vara ärlig önskar jag att jämställdhet mellan könen inte var en fråga inom cyklingen. Jag tror att jag talar för de flesta kvinnorna i klungan när jag säger att jag bara vill fortsätta tävla och bli uppmärksammad rättvist för det vi gör.

Tävlingen har under åren närmat sig samma prispengar för kvinnor och män och i år blir det alltså verklighet. Tour of Britain avgörs för kvinnor i juni och män i september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.