Curtis McGrath miste båda sina ben i Afghanistan

Den australiensiske guldfavoriten i kanot i Paralympics, Curtis McGrath, miste sina ben som soldat i Afghanistan för nio år sedan. Nu läser han sorgset om vad som pågår i landet i dag.
– I början undrade jag om det var värt det efter priset vi betalade i pengar, liv och lemmar, säger McGrath till News.com.au.

ANNONS
|

Det var 2012, när han tjänstgjorde som en av de 26 000 australiensiska soldater i Afghanistan, som han trampade på en bomb och skadades så pass svårt att han förlorade båda benen. Inför Paralympics har guldhoppet i kajak och kanot Curtis MacGrath med obehag läst vad som pågår i Afghanistan just nu.

– Vi tränade och utrustade 300 000 afghaner och det låter som om det var gav upp och gav sina vapen till Talibanerna. I början undrade jag om det var värt det efter priset vi betalade i pengar, liv och lemmar, säger McGrath till News.com.au.

Vunnit flera guld efter skadan

Trots den bitterhet han uttrycker över att läget i Afghanistan nu ser ut som det gör och att han inte har några ben kvar, ångrar han inte att han klev på bomben.

ANNONS

– Det kunde ha varit en skolbuss som körde över den om inte jag trampat på den. Jag skulle inte ändra något. Och det är så jag rättfärdigar min handling. Oavsett vad som händer nu så vet jag att jag gjorde skillnad. Fortfarande är mina tankar med folket i Afghanistan och krigsveteranerna som har problem med vad som har hänt.

McGrath var aktiv i flera idrotter innan den allvarliga skadan men har därefter satsat på elitnivå. 2014 tog han sitt första guld i parakanot och därefter har gulden rasat in. Han har tagit två OS-guld och nio VM-guld.

ANNONS