Filippa Curmark knyter näven efter sitt 1–0-mål i Göteborg FC:s seger mot Piteå. Bild: Adam Ihse/TT

Curmarks rygg visade vägen för Göteborg

Alla mål räknas i guldstriden. Även om man gör dem med ryggen. Filippa Curmark visade vägen när Göteborg FC knappade in på Rosengård via 3–0 mot Piteå.
– Nu blir det ännu tajtare, säger hon.

Filippa Curmark har varit ett av de stora utropstecknen i Göteborg FC den här fotbollssäsongen och blev nyligen lagets senaste landslagsspelare, även om det inte blev någon speltid för henne under EM-kvalmatcherna mot Ungern och Island.

Nu visade hon – och hennes rygg – vägen i söndagens match mot Piteå, en av alla måstematcher i damallsvenskans guldstrid. Målet kom i den 41:a minuten, sedan Curmark mött upp på en hörna och på något sätt lyckades få in 1–0 med ryggen.

Eller?

Själv är hon inte lika säker på att det var hon som gjorde målet.

– Det blir en duell på hörnan, jag och Josefin Johansson tror jag. Sedan springer vi väl ihop och bollen touchar mig eller henne, säger Filippa Curmark.

– Sedan såg jag att bollen var i mål. Alla mål räknas. Det var bara att knyta näven – ”det var jag”.

Det blev ett förlösande mål för Göteborg FC, som radade upp bra lägen i den första halvleken utan att lyckas ta ledningen.

Ingen straff

I inledningen av den andra halvleken utökade hemmalaget dessutom till 2–0.

Piteå hade precis haft ett bra läge till kvittering och ropade på straffspark när Nina Jakobsson föll i en duell. Men i stället kontrade Göteborg, varpå Rebecka Blomqvist hittade rätt med ett skott från någon meter utanför straffområdet.

Ett par minuter in på tilläggstiden gjorde Blomqvist dessutom 3–0 på straff. Det gav till slut en bekväm trepoängare för Göteborg, som i och med Rosengårds poängförlust mot Umeå nu bara är en poäng bakom i guldstriden.

– Vi är med och slåss om guldet och känner verkligen att vi ska vinna i år. Sedan får vi se hur det slutar, säger Filippa Curmark.

"Riktigt surt"

För Piteå blev det däremot en ny tung förlust i jakten på nytt kontrakt, efter en tuff säsong med långa och täta resor till bortamatcherna.

Madelen Janogy, utbytt med krampkänning en bit in i den andra halvleken, är besviken efteråt. Inte minst över situationen som föregick Göteborgs andra mål.

– Vi har en otroligt bra chans innan de gör sin kontring, så det känns riktigt surt, säger hon.

– Jag tänker att det ska bli straff. Nu får jag kolla på det i efterhand, men det är känslan.

Piteå är därmed fortsatt i allra högsta grad indraget i striden kring nedflyttningsstrecket. Madelen Janogy hoppas dock att höstens något lugnare spelschema ska gynna laget.

– Det är många lag som är där nere och kämpar. Jag tycker att vi gör en bra timme här och det får vi ta med oss, säger hon.

– Det är absolut inte avgjort och inget vi ska fokusera så mycket på nu.