USA har satts i karantän efter att två spelare testat positivt för covid-19. Arkivbild.
USA har satts i karantän efter att två spelare testat positivt för covid-19. Arkivbild. Bild: Jonathan Hayward

Covidutbrott i USA – Sveriges JVM-match i fara

USA:s JVM-lag skakas av ett covidutbrott. Därför tvingades man lämna återbud till matchen mot Schweiz – och även Juniorkronornas match mot USA är i fara.
– Vi får fokusera på det vi kan göra för att klara oss, säger Sveriges Theodor Niederbach till GP.

ANNONS

Under tisdagskvällen kom beskedet om att USA:s match i gruppspelet mot Schweiz, som skulle ha spelats 22.30 svensk tid, blir inställd. Två spelare i det amerikanska laget har testats positivt för covid-19 och laget har därför satts i karantän, uppger det internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Schweiz tilldöms en 1–0-seger för matchen, då USA enligt regelverket lämnat återbud.

Nu råder även oklarheter kring matchen mellan USA och Sverige, som ska spelas natten till torsdag svensk tid. IIHF har kommunicerat ut att USA:s karantänstatus ska utvärderas för att matchen ska bli av.

– Det är så klart inte kul. Men någonstans får man väl ändå räkna med den här ovissheten. Det är sånt som kan hända. För vår del är det bara att sköta det här med distansen, handspriten och så vidare… Vi får fokusera på det vi kan göra för att klara oss, säger Theodor Niederbach.

ANNONS

Montén är lugn

Men situationen har inte skapat någon större oro i det svenska lägret som förbereder sig för att matchen ska spelas.

– Det är tråkigt, såklart. Det var precis det som hände Schweiz och Tjeckien i deras träningsmatch. Vi fick höra det i samband med frukosten i morse och har egentligen inte fått någon annan info än den som IIHF har gått ut med officiellt, säger Tomas Montén.

Montén säger att ett besked troligtvis kommer samma dag som matchen.

– Jag tror att det kommer komma ett beslut om den matchen först i morgon (onsdag) och det kan komma ganska sent. Vi kommer att förbereda oss precis som vanligt och vi hoppas att vi ska spela mot USA, säger han.

Risken att coronapandemin kan ställa till det för JVM har funnits med sedan start. Montén är däremot inte mer orolig för turneringen nu efter att viruset har letat sig in i bubblan, än vad han var innan JVM drog igång.

– Jag kan inte säga att jag är mer orolig nu än när vi åkte hit. Dels med tanke på fjolåret och dels läget i världen. Det är klart att det finns en risk och det var väl därför man tog beslutet att inget lag åker ur A-gruppen med tanke på att det skulle kunna bli så att ett lag inte kan spela. Men jag hoppas såklart att vi kan spela och det skulle vara tråkigt om det inte blir så, säger han.

ANNONS

”Inte särskilt nervös”

USA har hittills spelat en match i mästerskapet, mot Slovakien, som de vann med 3–2 under söndagsnatten. Sverige mötte Slovakien natten till tisdag då man vann med 3–0.

Lagkaptenen Emil Andrae är precis som Montén lugn trots USA:s covidfall. Och att Sverige har mött Slovakien efter att USA gjorde det är inget man tänker på.

– Nej, inte jättemycket egentligen. Jag tycker att vi håller oss bra till de regler som finns. Vi följer restriktionerna och håller oss ifrån de andra lagen. Jag tror ingen är särskilt nervös över att vi ska få det, säger han.

Fakta: JVM och covid-19

2020: Under mästerskapet i fjol drabbas det svenska laget av ett coronakaos utan dess like. Fyra spelare och sex ledare, däribland Montén, testar positivt för covid-19 och missar turneringen där Sverige åker ut redan i kvartsfinal.

12 december 2021: Truppen samlas ett par dagar innan avresa till Kanada och spelarna testas två gånger innan avfärd. Med i den svenska truppen finns extra spelare och personal.

15 december: Vid ankomst till Edmonton sätts lagen och staben i 48-timmars karantän och testas två gånger under perioden.

17:e december: Spelare och personal som testat negativt släpps ur karantänen, men lever i en strikt bubbla, frånskilda från fans och media.

18:e december: IIHF meddelar att alla träningsmatcher innan den 23 ställs in på grund av den ökade smittspridningen.

26 december: IIHF delger information kring testerna som gjordes i samband med lagens ankomst till Kanada. En finländsk spelare, en schweizisk spelare, en österrikisk spelare och två ur personalen hade då testat positivt och isolerats, men på intet sätt som påverkade trupperna eller JVM-planeringen.

26 december och framåt: Matcherna spelas inför publik, men med halvtomma läktare, efter nya restriktioner i Alberta.

28 december: USA:s lag sätts i karantän efter att två spelare testat positivt. Laget tvingas lämna återbud mot Schweiz, som tilldöms en 1–0-seger.

ANNONS