Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På Cheers Pub är det lugnare än vanligt den här lördagseftermiddagen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Coronakrisen slår mot sportbarerna när inga matcher visas

När alla stora tävlingar och ligor ställs in slutar sport visas på tv. För sportbarerna runtom i landet är sportsändningarna ett levebröd.
– Jag är säker på att vi tappar åtminstone 30-40 procent av vår inkomst jämfört med när vi skulle visat sport, säger Oskar Sundin, restaurangchef på Cheers Pub.

På Cheers Pub i centrala Göteborg är det ungefär tio minuter kvar till lördag klockan 16. Det är ett heligt klockslag för många.

Lördag klockan 16 betyder fotboll. För några betyder det en gemensam eftermiddag på en sportbar framför en tv-skärm, kanske med en öl i handen.

Just den här lördagen klockan 16 är saker inte som de brukar på Cheers Pub. Sportbaren har genom åren profilerat sig som ett Arsenal-ställe. Om allt vore som vanligt hade The Gunners spelat borta mot Brighton men matchen är inställd på grund av coronaviruset.

Om Arsenal hade spelat mot Brighton som vanligt hade Cheers Pub varit fullt. Bild: MICHAEL ERICHSEN

– Hade Arsenal spelat idag hade vi inte kunnat sitta härute i lokalen. Det hade varit fullt. Vi hade verkligen sett fram emot en lördagsmatch med Arsenal eftersom de oftast spelat på söndagar så alla var väldigt taggade. Det är synd, säger ägaren Oskar Sundin.

Oskar äger Cheers sedan nästan ett år tillbaka tillsammans med sin fru Diana. Han har själv varit i restaurangbranschen i ungefär tolv år men detta är hans första egna ställe.

Oskar Sundin äger Cheers Pub sedan i maj 2019 tillsammans med sin fru Diana. Bild: MICHAEL ERICHSEN

– Jag gillar gemenskapen. Man lär känna människor. Och sedan är det viktigt att drivas av något i livet, säger han.

Visar matcher i repris

Trots att det inte är direktsänd fotboll den här eftermiddagen är det några besökare som letat sig dit. Stämningen är god och uppsluppen. Man hälsar genom att dunka armbågarna mot varandra. Man skrattar och skämtar.

På tv-skärmarna runt om i lokalen visas istället gamla fotbollsmatcher. Just nu är det den dramatiska Champions League-finalen mellan Bayern München och Manchester United från 1999.

Istället för direktsänd sport visas Champions League-finalen från 1999 mellan Bayern München och Manchester United. Bild: MICHAEL ERICHSEN

– Jag tycker det är viktigt att ha någon sport på skärmarna i alla fall. Man får göra det bästa av situationen, säger Oskar Sundin.

Sedan coronavirusets spridning tagit fart på allvar världen över har en hel del åtgärder vidtagits för att försöka få kontroll på smittan. Det har bland annat inneburit att ligor, turneringar och tävlingar ställts in, precis som andra typer av evenemang som drar mycket folk.

Precis som klubbar och föreningar drabbas ekonomiskt av att spela inför tomma läktare, drabbas även sportbarerna på liknande sätt. Det är hyror och löner som ska betalas och man räknar med större tillströmning av kunder i samband med att man sänder idrott.

En vanlig sportvecka är det exempelvis internationell fotboll tisdag-torsdag och lördag-söndag. På sommaren är det också allsvenskan utöver det, och på vintern SHL. Förutom Arsenal är Cheers även supporterbar för IFK Göteborg och Frölunda.

Cheers Pub har profilerat sig som ett Arsenal-ställe. Bild: MICHAEL ERICHSEN

– Det är jättesvårt att uppskatta i siffror nu när det är såpass nytt och vi inte vet riktigt hur länge det varar och vad som kommer hända. Jag är säker på att vi tappar åtminstone 30-40 procent av vår inkomst jämfört med när vi skulle visat sport, säger Oskar Sundin.

Det är först den senaste veckan som det blivit kännbart för restaurangen vad gäller färre gäster.

– Det har ju inte peakat så här högt när det gäller oron för coronaviruset tidigare. Jag hoppas vi närmar oss en peak men vissa säger att den kommer om flera månader. Nästa vecka skulle exempelvis ha varit en riktig dundervecka för oss men fortsätter det så här riskerar vi att tappa ungefär hälften av vad vi räknat med.

"Vi kommer få gå ned i personalkostnader"

Coronaviruset har på kort tid fått konsekvenser för Cheers förutsättningar. Dels har man infört försiktighetsåtgärder internt bland personalen. Bland annat jobbar man alltid med samma kollegor bortsett från Oskar och Diana.

– Men får vi en smittad här kommer ju alla bli sjuka. Då får vi stänga ned. Så vi pratar mycket om att vara försiktiga. I början skämtade vi en del om det men nu har vi tagit det på stort allvar. Vi tar aldrig i hand när vi hälsar, all kökspersonal kör med plasthandskar och vi är väldigt noga med handsprit och är noggranna med att tvätta händerna hela tiden, säger Oskar.

Det kan också få ekonomiska konsekvenser för restaurangen som kan innebära personalförändringar.

– Vi kommer få gå ned i personalkostnader. Vi har dragit ned i timmar på personalen men inte varslat någon. Jag har informerat om situationen och att vi idag hoppas att det snart blir bättre.

Matchtavlan utanför restaurangen är tom. Bild: MICHAEL ERICHSEN

På andra sidan gatan ligger The Queen. Precis som Cheers har även de etablerat sig som en sportbar under flera år. Där Cheers har blivit ett tillhåll för Arsenals supportrar har The Queen blivit en motsvarighet för de som håller på Liverpool.

Även på The Queen har man svårt att fylla lokalen om det inte är sport på tv. Ägaren Yilmaz Altunay är mycket orolig över situationen.

– Det är katastrof här. Vi har långt ifrån halvfullt nu med bara kanske 10-15 gäster. Vår bransch är redan jättetuff. Sportsändningarna genererar halva vår omsättning, säger han.

Svårt att få kunder på andra sätt

I dagsläget vet ingen exakt hur situationen med coronaviruset kommer utvecklas. Yilmaz Altunay menar att det också är viktigt att hindra att smittan sprids.

– Jag förstår att folk är rädda och att alla måste skyddas. Men ekonomiskt är det jättetufft. Det är inte bara sportbarerna som far illa, det är evenemang, det är turism och restauranger. Det är nästan allting.

Trots att ingen sport visas har restaurangen gäster. Men det är inte i närheten av det trycket man brukar ha på lördagseftermiddagen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kommer du kunna fortsätta driva restaurangen om krisen blir långvarig?

– Vi kommer behöva säga upp personal. Om en eller två månader tror jag många restauranger kommer få stänga. Det är inte bara på grund av att vi inte kan visa sport utan folk kommer ju inte våga gå ut, säger han.

Har du någon idé kring hur ni ska locka gäster om ni inte kan sända sport? Någon plan b?

– Jo visst, vi har ju tänkt på det men även om vi hittar på andra saker stannar folk hemma för att de inte vill bli sjuka. Då spelar det ingen roll vad vi gör.

På Cheers har Oskar och Diana diskuterat om det finns annat att locka med. Bland annat har quiz varit en idé.

– Men folk kommer hit främst för två saker. Det är att tjöta och dricka bärs. Om vi drar igång ett quiz är vi rädda att det kanske tar för mycket plats och avbryter, säger Oskar Sundin.

Som Yilmaz Altunay nämnde så drabbas även andra branscher av åtgärder för att förhindra smittan. Oskar Sundin resonerar kring hur kriser på andra håll kan drabba hans verksamhet.

– Turistbranschen är ju jättehårt drabbad och det påverkar ju även oss. Vi har en del turister som kommer hit, säger han.

Trots det tuffa läget försöker Oskar hålla huvudet högt och tänka positivt när han funderar kring hur det ska bli i framtiden.

– Jag tror det här kommer vända. Nu känns det ju äntligen som att världen har gått samman för att kämpa mot coronaviruset. Jag tror vi fixar det, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.