Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån.

Cologna gick på knock i Tour de Ski

Första segern på tre år kom på nyårsafton. Dagen efter vann Dario Cologna jaktstarten över 15 kilometer och tog över totalledningen i Tour de Ski. Marcus Hellner blev bäste svensk på tionde plats.

Dario Cologna var en av världens bästa längdåkare den första halvan av 2010-talet med fyra totalsegrar i världscupen, tre OS-guld och tre VM-medaljer (ett guld).

På nyårsafton kom första segern i ett världscuplopp på tre år. Dagen efter slog han till igen och tog över totalledningen i Tour de Ski.

- En fantastisk dag i går och i dag var det ännu bättre, sade schweizaren i segerintervjun.

"Publiken ger mig energi"

Sergej Ustiugov, Ryssland, inledde loppet med en knapp ledning på en sekund men efter drygt fyra kilometers åkning drog Cologna, Schweiz, förbi – och ifrån. Med lätta steg tog sig schweizaren an uppförsbackarna och avståndet växte snabbt och var som mest över 23 sekunder. Ryssen åkte upp sig och åkte i mål som tvåa 17,6 sekunder senare. Landsmannen Alexander Bolsjunov gick i mål 45,5 sekunder efter vinnaren.

Etappen var den sista av totalt tre i Lenzerheide, Schweiz, och Cologna kände stödet.

- Hemmapubliken ger mig så mycket energi. Jag tryckte på och ville verkligen ha den här segern, sade han.

Svenska steg framåt

Marcus Hellner åkte nästan jämnt med Cologna och blev bäste svensk på tionde plats. Hellner klättrade sex placeringar under loppet och var 1.21,7 efter ledaren och 41 sekunder upp till pallen.

Ett kvitto på att formen är på väg.

- Jag krigar mycket och kämpar hela tiden, men det går i alla fall och det är skönt att känna det. Att man kan kämpa till sig en placering, säger Hellner till SVT.

Snabbast av svenskarna var annars Daniel Rickardsson, som hade näst bäst åktid av samtliga i fältet och är i totalen knappt tre sekunder efter sin landsman Hellner.

- I dag kunde jag kämpa på hela tiden utan några svackor, säger Rickardsson.

Calle Halfvarsson – 21:a, 2.20,5 efter – var också positiv.

- Ett stort steg framåt även i fall jag fortfarande är väldigt långt efter. I tid är jag nog inte så jättelångt efter, säger han om dagens åkning.

Närmast för Tour de Ski-åkarna väntar den första av totalt två vilodagar under touren. Åkarna ska förflytta sig till Oberstdorf i Tyskland för den fjärde etappen den 3 januari.