Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Claesson pekas ut som ersättare till skadade Jimmy Durmaz. Men själv räknar han inte med en startplats.

Claesson sparsam med förväntningarna

Jimmy Durmaz är skadad. Då förväntas Viktor Claesson kliva in till höger på det svenska fotbollslandslagets mittfält. För Krasnodarspelaren själv är det dock en landslagssamling likt de tidigare.

Ett halvår har passerat sedan Viktor Claessons stora genombrott på landslagsfotbollsscenen, hans två mål mot Portugal bidrog till vändningen och den kraschade Ronaldo-festen på Madeira i mars.

Redan då höjdes röster om ännu en Krasnodarspelare i en svensk landslagselva.

I VM-kvalet har dessa röster dock fortsatt fått vänta på den varan.

"Går åt rätt håll"

TT: Är du nöjd med din landslagsspeltid efter den där kvällen mot Portugal?

- Jag har ju varit inblandad på något sätt i alla matcher sedan dess. Min första landslagssamling, mot Holland hemma, då satt jag på läktaren. Sedan har jag suttit på bänken och startat träningsmatcherna och hela tiden fått göra lite längre inhopp. Så det går åt rätt håll och jag är absolut nöjd, säger Viktor Claesson i den mixade zonen efter tisdagens träning på Friends Arena.

Med Jimmy Durmaz skadad tyder dock mycket, åtminstone utifrån, på att Claesson nu kommer få chansen från start. Även om han själv är förtegen om sina förväntningar.

- Man kan inte hålla på och snegla på alla möjligheter utan man får gå ut och göra det så bra som möjligt på träningarna. Så får man se hur långt det räcker. Men man är alltid redo och hoppas få starta.

Underskattad liga

I klubblaget Krasnodar har dock Viktor Claesson varit ett självskrivet kort i elvan hittills. Han och landslagskaptenen Andreas Granqvists manskap har gått bra i inledningen av säsongen. Och Claesson har acklimatiserat sig väl till fotbollen och livet i öst.

- Jag har blivit en bättre spelare sedan jag flyttade dit. Både det sociala och det fotbollsmässiga har varit mycket bättre än vad jag kanske förväntade mig på förhand.

TT: Är den ryska fotbollen underskattad här i väst?

- Det tror jag. Det är en liga som går bra i Europa. Sedan skiljer det rätt mycket på topp och bottenlag. Men det är en bättre liga än vad man tror i Sverige.

"Händelserik vecka"

Den ryska ligans konkurrenskraft har även Sebastian Holmén fått erfara i år. Efter Pontus Janssons axelskada har Dynamo Moskva-försvararen anlänt till landslagstruppen som ersättare.

Samtalet från assisterande förbundskapten Peter Wettergren var dock inte det största glädjeämnet för Holmén under senaste veckan.

- Jag och min sambo blev föräldrar förra måndagen så det är så klart det som slår högst. Det har varit en händelserik vecka, förmodligen den bästa i mitt liv, säger den tidigare Elfsborgsförsvararen stolt.

Fotbollsmässigt har hans Dynamo gått trögt som nykomlingar i ryska ligan.

TT: Hur har steget från andra till förstaligan i Ryssland varit för dig?

- Väldigt smidigt. Jag tycker att jag varit en av de framträdande spelarna i stort sett i alla matcher. Sedan har det ändå varit ett stort steg, säger Holmén.

Nu vill han också konkurrera på allvar i den svenska landslagstruppen.

- Jag ska se till att njuta så mycket jag kan. Även om jag också vill visa att jag ska vara med och slåss om en mittbacksplats. Jag är inte bara här för att njuta.