Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Claesson längtar till premiären

Viktor Claesson, 26, har på kort tid etablerat sig i den svenska startelvan. Nu väntar karriärens största utmaning för mittfältaren. – Man får nästan hålla sig tillbaka för att inte vara överladdad, säger han.

Han spåddes en lysande framtid och tidigt utlandsäventyr när han slog igenom i Elfsborg. Men för Viktor Claesson dröjde det tills chansen att lämna Sverige dök upp.

Inför den här säsongen valde han att skriva på för ryska Krasnodar. Något som gör att han känner sig minst sagt hemma i Gelendzhik där landslaget har sin träningsbas – en bilresa på tre timmar skiljer de två städerna åt.

– Det känns ju lite som hemma för mig faktiskt så jag behöver inte fråga så mycket utan kan fokusera på det andra, säger han.

"Det är ingen ny roll"

Under säsongen i Krasnodar har Viktor Claesson öst in poäng från olika mittfältspositioner. Enligt honom själv har han spelat 70 procent till vänster – en plats som i landslaget dock tillhör Emil Forsberg.

Därför är det högerytterpositionen som har blivit Viktor Claessons.

– Jag är en spelare som försöker gå framåt mycket och har en ganska offensiv inriktning. Men vi ska inte glömma vad som tog oss till mästerskapet för det är så vi ska jobba. Det är lätt att förväntningarna dras upp bara för att vi har slagit ut Holland och Italien. Men vi kommer inte vinna med 5–0 utan vi ska jobba på som tidigare, säger han och fortsätter:

LÄS MER: Svenska VM-händelserna vi alla minns – spelarna berättar själva

– Sen spelar jag här ungefär som jag har gjort i tidigare landskamper och i klubblaget så det är ingen ny roll. Jag gillar att springa mycket och på så sätt skapa ytor för andra.

"Något man lär sig"

För Viktor Claesson blir VM-premiären karriärens största match såhär långt. Men 26-åringen stressar inte upp sig i onödan.

– När det är så viktiga matcher så handlar det om att dra ner på anspänningen och hitta rätt typ av nervositet. Spelar du träningsmatcher så handlar det mycket om att boosta dig men nu får man nästan hålla sig tillbaka för att inte bli överladdad, säger han.

LÄS MER: Landslagsikonerna om Sveriges chanser i sommarens VM

– Men jag har spelat många viktiga matcher även om det inte varit några VM-matcher. Det är något man lär sig och jobbar upp under sin karriär.

Vilken är karriärens största match än så länge?

– Det måste vara playoffen mot Italien.

Men 18 juni är det dags för Sydkorea i VM-premiären för Viktor Claesson där han med all sannolikhet startar till höger på mittfältet i karriärens största utmaning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.