Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Claesson.

Claesson: "Det är nästan som hemma"

Viktor Claesson åkte så gott som tillbaka hem för att förbereda sig inför karriärens hittills största matcher. Med ryska avståndsmått mätt ligger Gelendzjik nästgårds med Krasnodar. I alla fall i samma län men på andra sidan bergen.

Det är riktigt varmt, snudd på jobbigt hett mitt på dagen, men Claesson är van och trivs. Ryska somrar vid Svarta havet är inget för personer som inte tål värmeböljor.

Om det inte är mästerskap brukar han vara ledig och hemma i Sverige på besök några veckor så här års. Nu fick han ta sig dit för turnén Stockholm–Båstad–Stockholm–Göteborg–Stockholm, för att åka hem till Ryssland igen några veckor senare.

I Gelendzjik har han varit på semester och bott på det lyxhotell där den svenska VM-truppen checkade in i tisdags.

- Det skönt att känna till en del, jag behöver inte fråga om vissa saker utan kan fokusera på vad vi ska göra, säger han.

Granqvist idolen

Men trots att han etablerat sig i FK Krasnodar, topplaget i ryska ligan, var det den tidigare klubbkompisen Andreas Granqvist som unga ryssar ropade på under den öppna träningen på Spartak-stadion härom dagen.

Inte alls konstigt, enligt Claesson. Granqvist, som flyttat hem till Helsingborg, är fortfarande populär och ett stort namn.

- Ja, han har varit lagkapten i fem år och Krasnodar är den ligaklubb som ligger närmast och nog det lag man håller på här.

Ska man döma av startelvan mot Peru – och hans prestation i genrepet på Ullevi – startar Claesson på en mittfältskant i VM-premiären mot Sydkorea på måndag.

Efter tre mållösa träningslandskamper i rad är han medveten om att det finns både en oro och en viss besvikelse bland svenska supportrar.

Inte ha för höga krav

Claesson var nära att bryta måltorkan med ett akrobatiskt volleyskott i lördags och han är ett av de svenska offensiva vapen som inte får klicka framöver.

- Jag är väl en spelare som försöker gå mycket framåt och ha en offensiv inriktning. Samtidigt ska man inte glömma vad som tog Sverige till VM och det var en stark defensiv. Det är så man ska jobba. Det är lätt att förväntningarna skruvas upp väldigt mycket när man slår ut Italien och Holland i kvalet. Men det är fortfarande Sverige och man ska inte ha krav att vi ska vinna med 5–0 i varje match. Vi jobbar på som vanligt och när det väl blir tävlingsmatcher kommer det att se bra ut, säger han.

Om han spelar mot Sydkorea ser han den svenska VM-öppningen som sin största match hittills i karriären. Den mentala förberedelseprocessen har inletts.

- När det är så här viktigt är det mer att man ska försöka dra ned anspänningen. Man ska vara nervös, men hitta rätt. Nu får man nästan hålla tillbaka för att inte bli överladdad. Jag har spelat många viktiga matcher innan och jag har några knep jag jobbar med, säger han.