Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liverpools Sadio Mane i kamp med Atletico Madrids Koke under det kontroversiella Champions League-mötet i mars. Arkivbild. Bild: Jon Super/AP/TT
Liverpools Sadio Mane i kamp med Atletico Madrids Koke under det kontroversiella Champions League-mötet i mars. Arkivbild. Bild: Jon Super/AP/TT

CL-mötet kan ha lett till 41 dödsfall

Beslutet att låta Champions League-mötet mellan Liverpool och Atletico Madrid spelas i mars kan ha lett till 41 ytterligare dödsfall på grund av coronaviruset.
Det uppger Sunday Times.

Returmatchen i åttondelsfinalen av Champions League-fotbollen spelades den 11 mars på Anfield inför runt 52 000 åskådare, varav 3 000 var supportrar från Spanien.

Det var den sista fotbollsmatchen som spelades i England före nedstängningen av landet.

Enligt Sunday Times beräknar Edge Health, som analyserar data åt den brittiska hälsovårdsmyndigheten NHS, att matchen kan kopplas till ytterligare 41 coronarelaterade dödsfall på närliggande sjukhus mellan 25 och 35 dagar senare. Detta efter kontroll med jämförbara sjukhusområden.

I förra månaden krävde en av Liverpools borgmästare att det skulle utredas varför matchen fick spelas.

– Om människor har smittats av coronaviruset som ett direkt resultat av ett sportevenemang som vi tycker aldrig borde ha ägt rum, ja, då är det skandalöst, sade Steve Rotheram, borgmästare i Liverpool City-regionen, till BBC.

Även galopptävlingen Cheltenham Festival, som avgjordes under fyra dagar i mars och drog 250 000 åskådare, kan ha lett till fler dödsfall. Där beräknar Edge Health att den kan ha lett till 37 ytterligare dödsfall.

Totalt har mer än 36 000 människor avlidit i covid-19 i Storbritannien – det högsta antalet i Europa och näst mest efter USA.