Manchester City jublar efter slutsignalen.
Manchester City jublar efter slutsignalen. Bild: Dave Thompson/AP/TT

City ligamästare efter sanslös vändning

De höll på att slarva bort hela säsongen i sista omgången. Men några magiska minuter hemma mot Aston Villa såg till att Manchester City vann med 3–2 – och försvarade Premier League-titeln.
– Det var en otrolig match, säger tvåmålsskytten Ilkay Gündogan till Sky Sports.

Det höll på att bli en av de värsta dagarna i Manchester Citys historia. Med Premier League-titeln i egna händer skulle man bara vinna mot Aston Villa, ledda av Liverpool-legendaren Steven Gerrard, för att säkra titeln.

Men allt såg ut att gå emot City, som inför avgörandet låg en poäng före Liverpool som samtidigt mötte Wolverhampton hemma på Anfield.

Aston Villa, med Robin Olsen mellan stolparna, hade halvvägs in i andra halvlek ledningen med 2–0 och titeln såg ut att glida ur händerna på Manchester City.

Men i slutskedet plockade man fram mästartakterna. Inbytte Ilkay Gündogan reducerade i 76:e minuten, Rodri kvitterade kort därefter och Gündogan skickade sedan in det titelsäkrande målet – allt inom loppet av sex minuter.

Då räckte det inte att Liverpool besegrade Wolverhampton med 3–1. Manchester City är Premier League-mästare säsongen 2021–2022.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag vet inte ens vad det blev för resultat i Liverpools match. Det var helt fantastiskt att under de sista 15–20 minuterna göra tre mål. Helt otroligt, säger Ilkay Gündogan till Sky Sports.

Chockstart

Ett Liverpool piskat att vinna chockades direkt av Wolverhampton. Redan efter tre minuter stormade gästerna fram i en kontring varpå Raúl Jiménez hittade fram till Pedro Neto som satte 1–0.

Liverpool skulle dock få ordning på maskineriet och halvvägs in i första halvlek kom kvitteringen. Thiago klackskarvade bollen till Sadio Mané som satte bollen i nät. Jublet steg på Anfield men frågan är om inte jublet var ännu högre när man fick reda på vad som hade hänt i Manchester.

I den 37:e minuten åkte City på en rejäl kalldusch när Matty Cash nickade in ett Lucas Digné-inlägg till 1–0 för Aston Villa. Där och då stod lagen på lika många poäng men med City på förstaplatsen tack vare bättre målskillnad.

City gjorde allt för att få in ett försäkrande kvitteringsmål och tryckte på rejält mot Robin Olsen och Aston Villa-försvaret, men bortalaget stod länge pall, och det skulle bli tyngre för City.

För i den 68:e minuten klev en tidigare Liverpool-spelare, Philippe Coutinho, fram. Olsen slog en lång utspark som nickades ner till Coutinho. Brasilianen skapade yta till sig själv och placerade in 2–0 till Aston Villa.

Då kom vändningen där Gündogans två mål och Rodris kvittering såg till att Manchester City tog ledningen med 3–2.

"Vi är besvikna"

Helt plötsligt låg all press på Liverpool och till slut lyckades man också få in både 2–1 och 3–1, men det räckte inte. Jürgen Klopps mannar får nöja sig med en andraplats och Manchester City är mästare för andra säsongen i följd.

– Vi är besvikna. Vi har varit i den här situationen förut och det känns tufft. Vi hittade en väg till att ta tre poäng i dag, men tyvärr räckte det inte, säger Liverpools lagkapten Jordan Henderson.

I bottenstriden står det klart att Burnley gör Norwich och Watford sällskap ner till Championship. Burnley förlorade med 1–2 hemma mot Newcastle samtidigt som Leeds besegrade Brentford med 2–1 på bortaplan – och därför spelar i Premier League också nästa säsong.

Fakta: Senaste Premier League-mästarna

2021–2022: Manchester City (Liverpool tvåa).

2020–2021: Manchester City (Manchester United tvåa).

2019–20: Liverpool (Manchester City tvåa).

2018–19: Manchester City (Liverpool tvåa).

2017–18: Manchester City (Manchester United tvåa).