Sydkoreanen Chung Hyeon är Australian Open-tennisens stora skräll. I semifinalen möter han Roger Federer.
Sydkoreanen Chung Hyeon är Australian Open-tennisens stora skräll. I semifinalen möter han Roger Federer.

Chungs chans att chocka tennisvärlden

I tolv år har de fyras gäng dominerat Australian Open. En så gott som okänd sydkorean har chansen att fälla dynastin. Chung Hyeon har tagit en titel i karriären – motståndaren Roger Federer jagar sin 30:e grand slam-final.

ANNONS
|

För 13 år sedan gjorde ryssen Marat Safin publiken besviken när han vann finalen i Australian Open-tennisen mot hemmaspelaren Lleyton Hewitt.

Sedan dess har minst en av de fyra stora i herrklassen – Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic och Andy Murray – nått titelmatchen och bara en gång har bucklan delats ut till en spelare utanför den innersta kretsen: Stan Wawrinka triumferade mot Nadal för fyra år sedan.

David mot Goliat

Sedan Murray lämnat återbud till årets upplaga av turneringen på grund av skada, Djokovic förlorat i åttondelen mot Chung och Nadal brutit sin kvartsfinal är kvartetten reducerad till ett unikum: den 36-årige schweizaren Federer.

ANNONS

Därmed har Chung Hyeon inte bara möjligheten att som förste sydkorean nå en grand slam-final utan också att sätta stopp för en mäktig svit.

Chung är en passande potentiell "hjälte" i tennisens version av David mot Goliat. Den 21-årige och 58-rankade sydkoreanen har en titel på meritlistan – den ursprungligen fyrhövdade men numera vacklande besten på andra sidan nätet ståtar med 283. Federer har på egen hand tagit 95 titlar, varav 19 i grand slam.

"Mäktigt imponerande"

Chung är en jätteskräll. Till och med han själv häpnar.

- Jag är i semi, jag har slagit "Sascha" (fjärdeseedade tysken Alexander Zverev), Novak, andra bra spelare. Jag har aldrig tidigare nått andra veckan i en grand slam så jag är väldigt överraskad, säger han.

Federer har stor respekt för sin semifinalmotståndare.

- Han gjorde en otrolig match mot Novak. Att slå honom här är en av de tuffaste uppgifterna inom vår idrott. Att klara av det är mäktigt imponerande, säger schweizaren.

ANNONS

I finalen ställs segraren mellan Federer och Chung mot kroaten Marin Cilic.

TT-Reuters

Fakta: Chung mot de fyras gäng

Om Chung Hyeon slår ut Roger Federer i Australian Open-semifinalen fäller han de fyra storas dynasti i turneringen.

Sydkoreanens meriter:

Titlar: 1.

Vunna matcher på ATP-touren inför Australian Open: 54.

Roger Federers, Rafael Nadals, Novak Djokovics och Andy Murrays meriter:

Titlar: 283, varav 50 i grand slam.

Vunna matcher på ATP-touren inför Australian Open: 3443.

ANNONS