Christian Coleman stängs av för dopningsbrott

Världsmästaren på 100 meter Christian Coleman stängs av för dopningsbrott. Amerikanen har inte uppfyllt kraven med vistelserapporteringen.

ANNONS
|

Världens just nu snabbaste man över 100 meter, amerikanen Christian Coleman, stängs av för dopningsbrott, det meddelar antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU) på twitter.

Anledningen är att Coleman misslyckats upprepade gånger med vistelserapporteringen.

Han stängs nu av tills vidare efter en ny miss och riskerar en längre avstängning på två år. Han riskerar därmed att missa OS i Tokyo nästa år.

Coleman hävdar själv att missen beror på att han var ute och köpte julklappar. Han uppger själv via sociala medier att han missade ett test 9 december 2019 och hans överklagan till AIU har avslagits.

Christian Colman vann VM-guld på 100 meter i Qatar 2019.
I fjol vann Christian Colman VM-guld på 100 meter. Bild: JOEL MARKLUND

På Twitter uttrycker han sin frustration över systemet:

ANNONS

"Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngande den här dopningstestsprocessen är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktiviteter så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress, panikattacker och ångest".

Vann VM-guld 2019

Brottet kring vistelserapporteringen är 24-åringens fjärde sedan juni 2018, och det tredje under en tolvmånadersperiod.

Coleman vann VM-guld på 100 meter i Qatar förra året och inför det mästerskapet var det länge oklart om han skulle komma till start då han anklagades för dopningsbrott av den amerikanska antidopningsbyrån Usada. Han har dock aldrig testats positivt för dopning.

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

(TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS