Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chocken: Avgår bara veckor innan Sverige-mötet

Nederländernas fotbollslandslag chockas inför VM-kvalet. Assisterande förbundskapten Dick Advocaat har plötsligt avgått – för att bli tränare i Fenerbahçe. "Jag är förvånad och besviken", säger förbundskapten Danny Blind till förbundets hemsida.

Sverige inleder VM-kvalet med en svår uppgift: att besegra Nederländerna med nye förbundskaptenen Janne Andersson vid rodret och utan Zlatan Ibrahimovic på topp. Men det är inte bara Sverige som ser förändringar i höst.

Det nederländska fotbollsförbundet, KNVB, meddelade på måndagsförmiddagen att den assisterande förbundskapten Dick Advocaat lämnar jobbet med bara veckor kvar till VM-kvalet. Ett beslut som verkar ha kommit som en chock för hans kollegor.

"Tråkig överraskning"

"När jag i våras pratade med Dick om att bli assisterande gav han intrycket av att vilja vara med i de långsiktiga planerna. Men det finns ingen anledning att lägga för mycket tid på det här, vi har annat att göra. Nu koncentrerar vi oss bara på matcherna mot Grekland och Sverige. Vi har ett jobb att göra", säger förbundskapten Danny Blind till förbundets hemsida.

Hans van Breukelen, landslagschef:

"Det är en tråkig överraskning. Självklart vet jag att sådant här kan hända i fotbollen. Men nu fokuserar vi på att hitta en ersättare", säger han.

Går till Turkiet

Anledningen till avgången? 68-åringen verkar i stället bli tränare i turkiska storklubben Fenerbahçe, enligt kanalen NTV och tidningen Fanatik.

- Fenerbahçe har gett mig ett otroligt erbjudande som jag tackade ja till. Det går inte att tacka nej till ett sådant erbjudande från en så stor klubb, kommenterade Advocaat enligt Fanatik.

Dick Advocaat har de senaste åren haft många uppdrag, bland annat var han tränare för Premier League-klubben Sunderland i fjol. Han har i perioder jobbat med Nederländernas landslag sedan 1980-talet.