Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jurgita Kausaite. Arkivbild.

Chockad Kausaite får sparken

Tre EM-kvalmatcher och bara ett halvår som förbundskapten. Sedan fick Jurgita Kausaite sparken från basketlandslaget. -Jag är jättechockad, säger hon till TT.

Jurgita Kausaite har haft en tuff tid på nya jobbet som förbundskapten för damernas basketlandslag. Efter två brakförluster mot Spanien och en knapp seger mot Finland är Sverige riktigt illa ute i kvalet till nästa års EM-slutspel. Mellan raderna har man också kunnat ana ett missnöje från vissa av nyckelspelarna efter att Kausaite tagit över landslaget.

Sent på torsdagskvällen meddelade Svenska basketbollförbundet att litauiskan får lämna sitt uppdrag.

-Jag vill inte kommentera det så mycket nu. Jag är besviken och vill ge mig själv tid att tänka över vad jag ska säga. Jag fick veta det i dag, klockan två, säger Kausaite till TT. -Jag är jättechockad och det kom som en stor överraskning.

"Ingen spelarrevolt"

Förbundets ordförande Hans von Uthmann förnekar att det är missnöje bland spelarna som ligger bakom sparkningen.

-Det här är ingen spelarrevolt. Det finns delade meningar, men det finns det alltid. Det gjorde det även 2013 när det gick bra för landslaget, säger han till TT. -Vi behöver en nytändning i laget och truppen. Tyvärr har det inte gått som vi alla trodde och hoppades. Sådana här beslut är alltid svåra, men vår samlade analys är att det här tyvärr var nödvändigt.

När Jurgita Kausaite presenterades i september, som den första kvinnan någonsin att leda ett svenskt basketlandslag, menade förbundet att man hade gjort ett grundligt jobb innan man valde sin nya förbundskapten.

Vad som gick snett efter det?

Ordförande von Uthmann har inget färdigt svar på den frågan.

-Det är lite för tidigt att säga. Det har varit skador, ont om tid, nya spelsystem, säger han och menar att det också bör finnas utrymme för självkritik. -Jag förstår att hon (Jurgita) är besviken och det här var ett fruktansvärt svårt beslut att ta. Jag är noga med att poängtera att vi är många som borde titta oss i spegeln och se vad vi kunde ha gjort annorlunda.

Pinto ersätter

Jurgita Kausaite var tidigare assisterande förbundskapten bakom Lasse Johansson och har varit verksam inom förbundet i flera år. Enligt förbundet ska Kausaite fortsätta att jobba "i sitt projektuppdrag" fram till sommaren 2017, men med andra arbetsuppgifter.

Assisterande förbundskaptenen Francisco Pinto, som till vardags coachar Alvik, kommer att leda landslaget i den enda EM-kvalmatchen som återstår - hemma mot Finland den 23 november. Storseger då är ett måste om Sverige över huvud taget ska ha någon chans att nå EM i Tjeckien.