Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: CHL är på väg att bli succé – även på banken

Om Frölunda vinner CHL så ökar bankkontot med 3,5 miljoner kronor. Det är tio procent av det egna kapitalet. Så varför dissa en turnering som både är ekonomiskt givande och rolig att titta på?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Samtidigt som pucken släpps i Frölundaborg för den första semifinalen av två i Champions Hockey League sitter två före detta Frölunda HC-spelare på sociala medier och hetsar om att Red Bull-mötet mellan relativt nybildade München och Salzburg är ett ”klassikermöte” och att det är en turnering som ”man brinner lite extra för”.

Det finns kanske ett skäl till varför just de här spelarna inte lirar i Frölunda längre – för i Göteborg har Champions Hockey League alltid varit allvar.

När lag som Djurgården tidigare CHL-årgångar vilat ett par femmor så har coach Roger Rönnberg alltid kastat in det allra bästa laget med indianer på tröjorna.

Oavsett om motståndet varit danskt eller brittiskt.

Och lagkapten Joel Lundqvist har sagt det allra bäst.

”De turneringar som vi ställer upp i – de vill vi banne mig vinna.”

OCH DET ÄR förstås enkelt att vara cool på nätet, men om Frölunda går hela vägen och tar hem den tredje CHL-titeln så trillar det in 3,5 fräscha miljoner på kontot.

Det är nästan exakt tio procent av vad Frölunda har i eget kapital på banken, så det är klart det påverkar bokslutet om kapten Joel Lundqvist lyfter bucklan i början av februari.

2023, när det nuvarande reklamavtalet med Infront går ut för turneringen, så får vinnaren det dubbla – alltså sju miljoner kronor!

PÅ ISEN BJUDS VI på massor av utvisningar i den första perioden från de petiga finska domarna. Frölunda gör ett mål med en man mer på isen – och ett mål med en man mindre. Mål i numerärt underläge gör även de tjeckiska indian-gästerna från HC Plzen.

Men efter att gästerna kvitterat till 2–2 gör Frölunda ett ryck.

Först 3–2 genom en styrning av comebackande Ryan Lasch, sedan 4–2 på ett kanonskott av Anders Grönlund – och då skickar tjeckernas coach Ladislav Cihak in en ny målvakt i buren.

Han tvingas släppa det första skottet från Simon Hjalmarsson – och med 5–2 är matchen avgjord …

Till slut blir det 6–3.

OM FRÖLUNDA VINNER semin totalt, jag skriver fortfarande om – för det finns kvalitet, så kommer finalen att spelas i Scandinavium.

”Det är vårt mål”, bekräftar en källa från klubben.

Dessutom har CHL skrivit in i stadgarna att finalen inte får spelas i en förenings andra arena.

TILL SIST: Det är 17 dagar sedan Ryan Lasch opererade sin menisk. Det märks knappt, han gör ett mål och passar fram till två – och amerikanen har nu makalösa 67 poäng, 21 mål och 46 assist, på 45 matcher i Champions Hockey League.

Ni fattar kanske hur viktigt det är att Lasch är hel för Frölunda?

Plus

Mot final. Om Frölunda klarar av finalplatsen nästa vecka så är det klubbens fjärde final av fem möjliga i Champions Hockey League.

Minus

Oklarheten. Mattias Nörstebös nyckelben är bättre, smärtan mindre – men när backen kommer tillbaka kan ingen svara på.