Minnesotas Matt Dumba knäböjer under USA:s nationalsång, flankerad av Chicagos Malcolm Subban och Edmontons Darnell Nurse, när NHL inledde playoffserien med att markera mot rasism.
Minnesotas Matt Dumba knäböjer under USA:s nationalsång, flankerad av Chicagos Malcolm Subban och Edmontons Darnell Nurse, när NHL inledde playoffserien med att markera mot rasism. Bild: JASON FRANSON/AP/TT

Chicago besegrade Edmonton i playoffpremiären

En stark första period av Chicago banade väg för seger mot Edmonton med 6-4 i den första playoffmatchen till NHL-slutspelet. Chicago tar därmed ledningen i matchserien som avgörs i bäst av fem.
– Vi måste vara bättre, säger Edmontons Oscar Klefbom efter matchen.

ANNONS

Innan det var dags att åka skridskor uppmärksammades Black lives matter-rörelsen, och budskapet att få ett slut på rasismen. Den kanadensiska landslagsspelaren Matt Dumba, till vardags i Minnesota Wild, höll ett tal om systematisk rasism i samhället.

– Rasism finns överallt, och vi måste kämpa mot den, sade han, tydligt rörd.

– Hockey är en fantastisk sport, men den kan vara betydligt bättre. Och allt startar med oss, avslutade han innan han knäböjde under USA:s nationalsång.

Chicagos målvakt Malcolm Subban stod då på ena sidan med handen på hans axel, medan Edmontonbacken Darnell Nurse gjorde motsvarande på andra sidan.

Målrik match

Chicago och Edmonton gör upp i en matchserie på bäst av fem, där en åttondelsfinalplats ligger i potten. Lagens premiärmatch blev en målrik historia.

ANNONS

Efter att Connor McDavid inlett målskyttet i powerplay för Edmonton två och en halv minut in i matchen, där Oscar Klefbom noterades för en assist, var det Chicago för hela slanten i första perioden, med inte mindre än fyra mål. Tre av målen var Dominik Kubalik inblandad i framspelningen av, och han noterades för tre assist.

Edmonton uppträdde yrvaket.

– Vi borde vara bättre i fem mot fem, och vara beredda när pucken släpps, säger Oscar Klefbom vid en digital presskonferens efter matchen.

Varför Edmonton helt enkelt inte verkade matchredo hade han inget riktigt svar på.

– Vi måste förenkla saker, om vi ska vara ett jämnt lag måste vi börja med de små sakerna och göra de rätt, säger han.

Tjeckisk tvåmålsskytt

Chicago vann också den andra perioden, när tjeckiske Kubalik bytte från framspelare till målgörare. Efter 5–1-målet fick Edmontonmålvakten Mike Smith lämna isen, och finländske Mikko Koskinen fick göra slutspelsdebut. Kubalik hann dock innan perioden var över med att se till att Koskinen inte fick hålla nollan i debuten.

Med en 6–2-ledning inför den sista perioden såg det ut som att Illinoislaget kunde vila de sista 20 minuterna. Men Edmonton hade andra planer, och såg till att slå in två reduceringspuckar i nät, där Klefbom noterades för kvällens andra assist.

ANNONS

Men närmare än så kom inte kanadensarna, och slutresultatet skrevs 6–4, sedan Chicago fått ett mål i öppen kasse bortdömt till följd av offside.

På övriga håll i playoffen vann New York Islanders sin första match mot Florida med 2–1, medan Carolina besegrade New York Rangers med 3–2. Samma siffror noterades när Montreal vann en förlängningsseger mot Pittsburgh.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta: Playoff till Stanley Cup-slutspelet

De 24 högst rankade lagen i NHL som tabellerna såg ut när ligan blåstes av i mars har chansen att ta hem Stanley Cup-pokalen.

Åtta av de lagen är direktkvalificerade till åttondelsfinaler. Övriga 16 gör upp om de åtta återstående platserna, i det som kan kallas playoff till Stanley Cup-slutspelet, i bäst av fem matcher. Så här ser matchserierna ut:

Carolina–New York Rangers: Carolina leder matchserien med 1–0.

New York Islanders–Florida: New York Islanders leder matchserien med 1–0.

Edmonton–Chicago: Chicago leder matchserien med 1–0.

Pittsburgh–Montreal. Montreal leder matchserien med 1–0.

Toronto–Columbus

Nashville–Arizona

Vancouver–Minnesota

Calgary–Winnipeg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS