Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenyanskan Fancy Chemutai vann damklassen i Göteborgsvarvet efter att ha kämpat sida vid sida hela loppet med fjolårsvinnaren.

Chemutai under drömgränsen

Fancy Chemutai, Kenya, blev den första kvinnan att gå under drömgränsen 68 minuter i Göteborgvarvet. Med två sekunders marginal tog hon hem årets upplaga av loppet och bonuschecken på 10 000 euro.

Det var sol och värme när den 38:e upplagan av Göteborgsvarvet släpptes i väg. Mycket av förhandssnacket handlade om fjolårsvinnaren i damklassen Violah Jepchumba skulle få revansch för missen från i fjol då hon missade drömgränsen 68 minuter med två sekunder.

Men Jepchumba fick sällskap efter banan av Fancy Chemutai som aldrig släppte titelförsvararen ur sikte.

- Jag hade koll på henne hela tiden, säger Chemutai.

Och under den sista kilometern spurtade Chemutai ifrån in i mål på det nya banrekordet 1.07,58, två sekunder under drömgränsen.

- Jag var inte medveten om tiden. Tog jag tiden med två sekunder? frågor Chemutai direkt efter målgång.

Ovanligt spännande

Också herrloppet blev ovanligt spännande. De två senaste årens segrare Richard Mengich kopplades av redan på Hisingssidan och en klunga på fyra löpare drog i täten. Till slut kunde fjolårstvåan Geoffrey Yegon, Kenya, avgöra på väg in i stadion.

- Det var inte lätt att vinna på den här banan. Men det var roligt. Jag lovar komma tillbaka nästa år, säger han.

Medan fanfarer och prisutdelning fortfarande pågår inne på Slottskogsvallen hade de sista löparna ännu inte startat. Det är verkligheten i världens näst största långlopp. Arrangörerna hade befarat att värmen skulle ta ut sin rätt. Men precis vid start svepte en mer svalkande vind in över Göteborg och temperaturen vände neråt.

- Det har svalkat av lite. Det ser bra ut för vår del. Det är inte så illa som vi befarat, säger varvets ansvarige läkare Claes Mangelius.

Ryckte på Götaplatsen

Varvet är också svenskt mästerskap på halvmaraton. Och på herrsidan kunde hemmalöparen Mustafa "Musse" Mohamed ta hem sin tredje varvstriumf. Som en hälsning till alla hemmafans ryckte han på Götaplatsen.

- Jag kände på dem ett par gånger, sen gick jag, säger Musse.

- Tacka alla göteborgare som hejade fram mig.

Drömde om medalj

På damsidan kunde en annan hemmalöpare, Malin Strand, Sävedalen, ta hem det svenska mästerskapet.

- Jag drömde om medalj men det här hade jag aldrig trott. Jag har aldrig tagit medalj förut. Det är min största framgång i karriären, säger hon jublande glad.

- Det är skoj att Malin vinner. Hon har gått fram otroligt mycket sista året, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för långdistans.

Ändå är varvet till slut så mycket mer än ett elitlopp. Längs banan har publiken tjoat och jublat. Upp emot 200 000 har följt löparna i med och motgång.