Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Tankarna har gått både till Jockes och till Pers familj", säger Charlotte Kalla, just nu på träningsläger i Bruksvallarna.

Charlotte Kalla: "Livet är skört"

Både Per Elofsson och Joakim Abrahamsson har drabbats av stroke de senaste veckorna. Något som naturligtvis berör längdlandslaget.

De svenska landslagsåkarna har precis gjort säsongens första riktiga utomhuspass på svensk snö. På tvåkilometersslingan har Bruksvallarnas vädergudar haft svårt att bestämma sig; åkarna har slungats mellan ömsom värmande förmiddagssol, ömsom pinande kalla kastvindar.

Det känns att skidsäsongen snart är här, men landslaget är inte bara fyllt med entusiasm. Åkare och ledare påverkas av beskeden att både tidigare landslagsstjärnan Per Elofsson och ex-förbundskaptenen Joakim Abrahamsson har drabbats av stroke de senaste veckorna.

– Man blir chockad. Det kommer ganska nära inpå, säger damernas förbundskapten Magnus Ingesson.

Tränar Ingemarsdotter

Ingesson tävlade i landslaget samtidigt som Elofsson, men har framför allt jobbat nära Joakim Abrahamsson.

– Dels lider man med deras familjer och hoppas att allt går bra. Sedan får man själv en tankeställare. Man kan inte ta saker för givet hela tiden. Det är tunga besked, säger Ingesson,

Abrahamsson, numera personlig tränare åt Ida Ingemarsdotter, berättar för NSD att han fick en mindre hjärnblödning för drygt fyra veckor sedan. Efter sjukskrivningen har han börjat jobba så smått igen, och är förutom skidtränare rektor på en skola i Kalix.

– Jag måste vara ärlig med mig själv nu, hur jag känner mig. Prio ett är att i första hand ta mig tillbaka till ett arbetsliv och kunna leva ett bra liv. Sedan får vi ta nästa steg, säger han till tidningen.

Landslaget fick beskedet om Abrahamsson för en tid sedan. För Ida Ingemarsdotter var det kanske extra drabbande.

"Livet till låns"

– Det påverkar en ganska mycket. Som alltid när personer i ens närhet drabbas av saker så tänker man liksom att … vi har livet till låns. Det gäller att passa på att leva. Och samtidigt måste man vara vaksam på signaler, säger Ida Ingemarsdotter.

– Men när det gäller vår relation så har ju jag min grundplan och stomme som jag följer. Jag vet ju vad jag ska göra. För mig är det viktigaste att han blir frisk igen och att hans vardagsliv börjar fungera bra.

Häromdagen berättade också den tidigare längdstjärnan Per Elofsson att han drabbats av en stroke för några veckor sedan.

Charlotte Kalla säger att de båda sjukdomsfallen har fått henne att tänka till.

– Det blir ju att man stannar upp och reflekterar. Tankarna har gått både till Jockes och till Pers familj. Och att det är två så unga som drabbas på det sättet, ja … livet är skört, säger Charlotte Kalla.

– Jocke har varit en otroligt viktig kugge för Piteå elit de senaste åren. Han har funnits med från början av min karriär. Jag hoppas verkligen att de får tid för återhämtning och vila, och att rehaben går bra.