Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Caroline Wozniacki om sjukdomen som avslutade karriären

Den före detta världsettan i tennis, Caroline Wozniacki, avslutade karriären endast 29 år gammal.
Efter att ha fått diagnosen ledgångsreumatism på toppen strax efter ha vunnit sin fösta Grand Slam tvingades stjärnan lägga racketen på hyllan.
– En gång vaknande jag med en sådan smärta att min man var tvungen att bära mig upp från sängen, berättar Wozniacki i intervju med tyska Bild.

Det danska tennisundret Caroline Wozniacki slog igenom stort redan som ung och blev världsetta på WTA-touren som 20-åring.

Men det dröjde enda till 2018 tills hon vann sin första Grand Slam, i och med segern i Australien Open. Då befann sig danskan på toppen av sin karriär.

Men bara månader efter vinsten fick hon diagnosen som förändrade hennes liv.

– Jag var på toppen av min tenniskarriär 2018 när jag fick diagnosen ledgångsreumatism. Jag hade vunnit Australian Open 2018 det skulle vara mitt gyllene år, men inför US Open upplevde jag ledvärk, konstant trötthet och andra oförklarliga symtom. Jag förlorade matcher som jag borde ha vunnit lätt, säger danskan.

Woznicki berättar i intervjun om hur problemen gav sig till känna genom att hon inte kunde lyfta sina armar och att hon upplevde smärta i axlar, armbågar, händer och fötter.

Sökte svar i månader

En av de värsta dagarna var när hon inte ens klarade att ta sig upp ur sängen på egen hand.

– En dag vaknade jag med så svår smärta att min man var tvungen att bära mig ur sängen. Jag kunde bara inte röra på mig. Jag sökte genast medicinsk behandling och det var början på min resa till diagnos.

Trots att hon under sin karriär varit omgiven av specialister av diverse slag och hade tillgångar som få andra tog det flera månader innan Caroline Wozniacki fick svar på vad som orsakade hennes smärta.

Svaren fick hon först när hon besökte en reumatolog.

– Jag fick äntligen orsaken till mina tidigare oförklarliga symptom. Detta gjorde det möjligt för mig att börja förverkliga mitt liv med nya mål. Det var början på mitt nya jag.

LÄS MER: Federer hoppar av Australian Open

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.