Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Carolina Klüft utsedd till hedersdoktor på Sahlgrenska akademin

Förre friidrottsstjärnan Carolina Klüft blir hedersdoktor på Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Det meddelar Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.
– Carolina Klüft inspirerar både organisationer och enskilda personer, säger professor Agneta Holmäng, styrelseordförande och dekan.

Carolina Klüft är en av Sveriges främsta friidrottare med främst ett OS-guld och tre VM-guld på meritlistan. Karriären avslutade honom 2012 och sedan dess har hon bland annat varit engagerad i att barn och ungdomar ska börja röra sig mer.

Detta har hon gjort genom att vara verksamhetschef Generation pep, en icke vinstdrivande organisation startad av Kronprinsessparets.

LÄS MER: Duplantis: "Jag hade något att bevisa"

För detta belönas nu Carolina Klüft genom att bli utsedd till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Vi är en organisation som bottnar i forskning och vetenskap. Det kommer hela tiden nya kunskaper på området, och det är viktigt att nå ut med fakta till människor, säger Klüft i ett pressmeddelande.

Klüft: ”Behöver skapa en förändring”

Hon berättar vidare vad som måste göras i närtid för att få barn och ungdomar att röra på sig mer.

– Dels behöver vi skapa konkret förändring genom olika åtgärder och insatser, inom skolan och på andra arenor där vi jobbar, och dels behöver människor få ta del av den kunskap som finns på Göteborgs universitet och på andra universitet, säger Carolina Klüft.

LÄS MER: Victoriapriset till van der Poel

Professor Agneta Holmäng, styrelseordförande och dekan:

– Genom sitt arbete i Generation Pep inspirerar Carolina Klüft både organisationer och enskilda personer, och jag vet att hon alltid är mycket noga med att den information hon för fram har vetenskaplig evidens, säger i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.