Calle Halfvarsson har lagt upp en ny drastisk träningstaktik.
Calle Halfvarsson har lagt upp en ny drastisk träningstaktik. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Calle Halvarssons OS-satsning – gå ner i vikt och träna mindre

Calle Halvarssons framgångar har lyst med sin frånvaro på senare tid. Nu lägger skidåkaren upp en drastisk taktik inför OS i Peking.
– Något måste jag göra, annars kan jag lika gärna lägga av med det här, säger han till SVT.

ANNONS
|

Senast Calle Halvarsson tog en seger i världscupen var 2016 i norska Lillehammer, och senaste gången han var på pallen var tredjeplatsen i Ruka 2018.

I fjol slutade han som bäst på en 20:e plats i världscupen och under VM i tyska Oberstdorf tvingades han bryta skiathlonen.

Inför premiären i Ruka i slutet av november och storsatsningen till OS i Peking har han nu lagt upp en ny drastisk taktik.

– Den senaste säsongen blev egentligen ett fiasko med lång sjukdom och jättekonstig känsla där jag inte riktigt kände igen min kropp. Jag tränade jättebra och mycket under sommaren och hösten, sedan bara bröt jag ihop. Då tog jag ett beslut själv, att något måste jag göra. Annars kan jag lika gärna lägga av med det här. Då kom jag fram till att jag ska testa att träna mindre, säger han till SVT.

ANNONS

Banta fyra kilo

Det nya målet för att toppa formen innebär att Halvarsson ska gå ner fyra kilo i vikt, hittills har han gått ner hälften av det. Han menar att minsta kilo gör stor skillnad.

– Börjar man räkna på varje kliv under en tävling och du ska lyfta fyra kilo till, då blir det ganska många kilon. Man snackar om att Gunde Svan slipade på stavspetsarna för att få några gram i varje tag. Då börjar vi snacka, fyra kilo är ganska mycket, säger Calle Halfvarsson.

Halfvarsson som tidigare mest tävlat som sprinten, satsar nu istället främst på distansloppen.

– De flesta vet ju att om man ska prestera i distans då måste man vara lite åt det lättare hållet. Man får inte vara för muskulöst byggd. Jag försöker smalna ned lite och se ut som en distansåkare, säger han.

ANNONS