Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Caijsa, 16, satsar mot världstoppen: "Jag vill bli bäst"

Svensk tennis har inte blivit överöst med framgång de senaste åren. Men på Ullevi TK i Göteborg finns en 16-åring som kanske är på väg att bryta trenden. – Jag vill bli bäst i världen, säger Caijsa Hennemann.

Senaste svensk att ligga topp tio på världsrankningen är Robin Söderling. På damsidan är det ännu längre sedan Sverige hade någon som verkligen kunde utmana världstoppen. Men bristen på svenska förebilder verkar inte ha påverkat Caijsa Hennemanns satsning. Hon hoppas i stället på att kunna bli just en sådan förebild i framtiden.

– Jag tror det hade betytt ganska mycket för de yngre spelarna. Att visa att vi platsar internationellt och att det finns bra sätt att jobba på. Det hade visat att vi också kan, säger hon.

"Jätteroligt att det gått så bra"

Caijsa Hennemann är sexton år och ska till hösten börja gymnasiet. Trots det har hon redan nu nått stora framgångar i sin tenniskarriär. I somras var hon i Moskva och spelade EM för 16-åringar. Ett EM där hon trots att hon spelade skadad tog silver efter finalförlust mot polska supertalangen Maja Chwalinska. Efter individuella EM följde lag-EM, där Sverige bland annat slog ut förstaseedade Polen i kvalet. I slutspelet tog det stopp och laget slutade åtta. 

– Det känns jätteroligt att det gått så bra. Om jag kan fortsätta jobba så som vi gör nu kan jag bli ännu bättre och kan vinna mot de bästa spelarna, säger Caijsa. 

"Har tränat på att inte fokusera på resultat"

I en tennisvärld som, precis som fotbollen, går allt mer mot akademispel och tidiga elitsatsningar har Cajsa varit kvar på Ullevi TK. Där har hon spelat samma träningskompisar och klubbkamrater genom åren. Hennes tränare, Kristian Persson, beskriver att varje träning ska ha ett mål. Till EM åkte de inte för att ta medalj, utan för att det var en rolig utmaning. Det målmedvetna tänket försöker Caijsa ha även under matcher. 

– Jag har tränat på att inte fokusera på resultat när jag spelar. Jag tänker bara på min matchplan nu i stället oavsett om det är avgörande set eller inte, berättar Caijsa. 

Vill klättra ytterligare

Inför EM drog Caijsa på sig en skada så just nu går hon runt med gips runt högerarmen. Men i stället för att deppa för skadan riktar hon i stället in sig på nästa mål, att spela junior Grand Slam när hon blir 18. För att klara av det behöver hon ligga ungefär topp 100 i världen, just nu ligger hon runt 200. För att klättra är planen att spela minst 20 internationella tävlingar om året. 

– Jag kommer läsa gymnasiet på fyra år istället för tre, så jag kommer kunna resa runt på tävlingar mer än tidigare, berättar hon. 

Förutom att skolan hamnar lite i andra hand kommer satsningen också kosta ekonomiskt. Framförallt kostar det att kunna få med sig en tränare på tävlingar.  

– Det finns inga pengar, varken från förbund eller från klubb. Men det borde finnas intresse från sponsorer. Vi hjälps åt och försöker hitta sponsorer, berättar Peter Hennemann, Caijsas pappa. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.