Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

C More ska hbtq-certifieras

Jargongen inom sportvärlden behöver lyftas och pratas om. Därför väljer C Mores sportredaktion att hbtq-certifieras.

Fotbollsklubben Östersund blev första allsvenska klubb att hbtq-certifieras. En annan organisation inom den svenska idrottsvärlden som gått igenom certifieringen hos RFSL är Svenska amerikansk fotbollförbundet.

Nu hakar mediehuset C More på. Samtliga på sportredaktionen kommer att gå utbildningen och programledaren Anna Brolin har precis avslutat det första kurstillfället.

- Det känns väldigt viktigt att man samlas hela redaktionen och lyfter upp de här ämnena. För mig är det här självklarheter, verkligen, men det känns superviktigt att diskutera alla tillsammans för att öka medvetenheten, säger hon och fortsätter:

Olikheter inte något positivt

- Om vi kan öka medvetenheten så att det ligger mer "top of mind" på våra medarbetare så kanske man inte riskerar en viss jargong och språklig exkludering i våra sändningar.

Hockey-experten Sanny Lindström ska börja utbildningen om ett par veckor.

- Vi behöver lyfta frågorna om den här jargongen som kan finnas, sättet man pratar till och med varandra, säger han.

Det var visserligen över fyra år sedan som Lindström var i ett hockeyomklädningsrum senast. Men bilden av hur det kan vara finns kvar.

- Framför allt kanske när man var lite yngre så var ju olikheter inte något som lyftes fram som något positivt. Det var mer att alla skulle vara på ett och samma sätt och ingen skulle sticka ut. Det kan man ju se tillbaka på nu och tänka att olikheter ofta kan vara styrkor.

"Herrarna kan lära av damerna"

Båda tv-profilerna poängterar att det finns bra och mindre bra exempel inom sportvärlden – det går inte att säga att det generellt råder ett icke öppet klimat.

- Tittar man på till exempel hockey och fotboll så är det inte många som är öppet homosexuella bland herrarna. Det är som att man tror att kulturen inte skulle tillåta det, även om jag tror att många skulle hylla om någon klev fram. Det är klart att det finns homosexuella spelare, men det är kanske inte riktigt någon som vågar ta steget fullt ut. Och det är ändå 2017, det är rätt konstigt egentligen, säger Lindström.

Anna Brolin håller med.

- Samtidigt på damsidan känns det inte alls så på flera sätt. Där har vi ju flera som verkligen står upp och frontar hbtq-rörelsen – där, när det gäller just lagidrott, tror jag herrarna kan lära av damerna, säger hon.